Přeskočit na hlavní obsah

Situace PA v ČR

Tenhle článek je asi hlavně pro lidi, co ani moc netuší, kdo porodní asistentka je a co dělá (ale to pravidelní čtenáři tohoto blogu už zajisté vědí! :)). A taky velká nuda, protože jsem ještě nesehnala práci, rozhořčení nad tím, jak se porodní asistentky nedokáží sjednotit a už tu dlouho nebyl žádný článek (což se fakt stydím). 

Porodní asistentka je osoba, která dokončila zákonem daný vzdělávací program (v ČR VŠ - Bc.), je to plně zodpovědný zdravotnický pracovník, který pracuje v partnerství se ženami, poskytuje potřebnou péči a radu v těhotenství, při porodu, v šestinedělí, poskytuje péči novorozencům a kojencům, vede porod na svou vlastní zodpovědnost, podporuje přirozené mechanismy, zjišťuje komplikace a zajistí potřebnou lékařskou péči. Má důležitou úlohu také ve zdravotní výchově a poradenství žen a jejich rodin, svou profesi může vykonávat v jakémkoliv prostředí. 

zdroj: pinterest. com
 
Takže se dá v podstatě říct, že se stará o ženu od narození až po stáří, z názvu jasně vyplývá, že většina jejich činností se ovšem týká ženy v reprodukčním věku. Porodní asistentka má tedy plno vědomostí a zkušeností na to, aby mohla vést těhotenské poradny i třeba v domácím prostředí ženy, pořádat různé předporodní kurzy, cvičení, plavání...poté sama vést porod, radit ženě různé "alternativní" (nerada toto slovo používám, protože by to podle mě mělo patřit do běžné praxe) metody - jako třeba masáže, aromaterapie, homeopatie, akupresura atd., ale hlavně naslouchat všem potřebám rodičky, poradit, povzbudit, uklidnit a nezasahovat zbytečně, jen bedlivě sledovat! Porod je přirozený proces a když je vše v pořádku, tak by správná porodní asistentka měla tiše sedět v růžku a štrikovat! :) V nezbytných případech (a to se týká nemocnic) provést nástřih, porodní asistentky mají i kompetence šít drobná poranění, ale samozřejmě, kdyby se jí něco nezdálo, ví, kdy přesně, kdy ženu předat lékaři. Po porodu sleduje krvácení, zavinování dělohy, ošetří miminko, poradí pomůže. Správně by měla existovat návštěvní služba v šestinedělí - kdy PA přijde několikrát ženu zkontrolovat, poradit s kojením, s miminkem... Před druhou světovou porodní asistentka docházela k nedělce každý den po dva týdny! (Teď mamka přijde po třech dnech v porodnici domů a nikdo moc neporadí, nepomůže...)
A to je hlavní problém v ČR. 
Jistě, když se řekne porodní asistentka, hodně lidem (zvlášť chronickým nadávačům z diskuzí na internetu) se vybaví nějaká šarlatánka, co si hraje na doktora, nebere ohled na bezpečí ženy a dítěte a aby si vydělala, nutí ženy rodit doma. Ale porod doma je špička ledovce. Je to nejvíc vidět a vůbec to není to nejdůležitější. Podle mě je nejdůležitější, aby tady byla zajištěná kontinuální péče porodní asistentky. Tzn. otěhotním, najdu si soukromou porodní asistentku (a bude mi to platit pojišťovna! - pojišťovna teď hradí  akorát tři návštěvy v šestinedělí a ještě to tak někdy ani není), budu k ní chodit do poradny, pokud jsem v pořádku, tak mě nebude zatěžovat zbytečnými testy, zkontroluje základní věci, bude mít na mě čas, vyslechne si mé problémy a poradí. Taky mi zevními hmaty prohmátne břicho, řekne mi, jak tam je mimčo uložené a bude mi moct předepsat žádanku na krevní a ostatní testy, popřípadě mě pošle k lékaři. A lékař to bude brát jako samozřejmost a bude s PA spolupracovat v klidu a míru a také bude mít více času na rizikové těhotné a jiné gynekologicky nemocné. 
A až budu chtít rodit, tahle porodní asistentka se mnou půjde do porodnice, kde jí budou akceptovat a nebudou remcat. Provede mě porodem přesně podle mých představ - protože mě zná a já znám ji, takže budu vědět, že se na ní můžu spolehnout a psychika je na porodu nejdůležitější! Pak je z velké části jedno, jak třeba daná porodnice vypadá, ale budu tam mít jen toho jednoho člověka, který mi dodá potřebnou podporu namísto spousty neznámých lidí a nebude mi nutit věci, které nechci, ale v bolestech už nejsem schopná si je prosadit. Jasně, kdyby porodní sály vypadaly víc domácky, tak to rozhodně nebude na škodu. Třeba normální postel místo kozy nebo tak. Vyčlenit pár takových pokojů pro fyziologicky rodící. No, pak mi ošetří mimčo, porodí placentu a nechá nás s miminkem kůže na kůži se sbližovat v tichu a klidu... a co pak? Moje ideální představa je, že mě pár hodin po porodu pustí domů a ona za mnou několik dalších dní bude jezdit, kontrolovat mě a mimčo. Zdravotnictví to vyjde levněji a budu více spokojená a pro mimčo to bude taky příjemnější. 

zdroj: pinterest.com

 A to je hlavní, co by se mělo řešit! Aby porodní asistentky a ženy měly tuhle možnost. Teď to taky jde, ale není to ideální, teda v podstatě to nefunguje a je to pro ženy docela drahé. Hlavně s tím ruku v ruce jde přirozený porod. To jsem ani nezmiňovala, protože už z té definice porodní asistentky podporují přirozené procesy! Anebo třeba umožnit porodní domy. Taky by to chtělo, aby porodní asistentky mohly při porodu takhle pracovat, i když jsou zaměstnané v porodnicích. Aby porody mohly vést bez zbytečných zásahů, když tam není žádný problém. 
A ne domácí porody. Když jsme pořádně nezajistili, aby dobře fungovala ta péče, co jsem popsala, tak chtít domácí porody je docela velké sousto. A fakt mě štve, že se na to soustředí všechna pozornost. Pokaždé, když proběhně nějaká zpráva o domácím porodu (samozřejmě špatná), tak to hází tak špatné světlo na porodní asistentky a je hned těžší si prosadit ty změny, které potřebujeme! Co takhle soustředit všechno úsilí, co se soustředí na domácí porody, na to, aby se v porodnicích podporovaly přirozené procesy a péče porodních asistentek? Aby lékaři viděli, že to funguje? A veřejnost by přestala být tak skeptická? Je to trochu boj s větrnými mlýny :(
Nemluvě o našich profesních sdruženích tady. Na to, že nás je nějak 5700? máme čtyři. Unipu, Českou konfederaci porodních asistentek (ČKPA), Českou společnost porodních asistentek (ČSPA) a Gynekologickoporodnickou sekci České asociace sester (GPSČAS). Nikde se pořádně nedá zjistit, kolik má která členek a kolik z toho je platících, už vůbec. Z mého pohledu - Unipa se specializuje hlavně na ty domácí porody, ČKPA se snaží prosazovat ty kompetence PA, GPSČAS sdružuje hlavně sestry, takže asi ty perioperační a tak? O téhle organizaci se nic moc neví :D A ČSPA je...achjo. Nejen pro PA, ale pro ostatní nelékařský zdravotnický personál, a členstvím se PA zavazuje k dodržování stanov gynekologů a porodníků. 
Já jsem členkou Unipy, což no...příští rok radši asi ČKPA, protože domácí porody nejsou můj šálek kávy. Ale víte, co mě nejvíc štve? Že to je furt dokola. Všichni se nesnášej, nechtějí spolupracovat, spousta porodních asistentek se ani nikde neorganizuje (ani se jim nedivím), nikdo neplatí. To se pak těžko dělají změny, když se najde jen pár jednotlivců, kteří jsou schopni za ně bojovat. No pak podepíšou memorandum o spolupráci a pak ticho po pěšině. A nechtěj spolu mluvit. A nechtěj nic změnit. A ČSPA koná přednášky, kde říká, že jediné bezpečné místo pro porod je tam, kde je hodně lékařů a přístrojů. A tak to je od rokuuu..1928? Paráda, že? Todle já nikdy nepochopím. 

Co je tak těžkýho na tom, spolknout trochu svýho ega a bojovat za větší věc a soustředit se jen na to? Ne prostě, uff, byla bych sprostá. A takhle to máte tady v ČR.

Komentáře

  1. Dobrý den,

    pročetla jsem si Váš blog a moc se mi líbily Vaše postřehy ze studia. Myslím, že jste na velmi dobré cestě být vynikající PA. Prosím, nenechte se semlít stávajícím systémem, který panuje ve většině našich porodnic. Ženy potřebují PA, které smýšlí jako Vy.

    Držím palce, ať se Vám brzy podaří najít práci.

    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji vám mockrát! Taky právě proto jsem psala tenhle blog, abych si uchovala ty studentské ideály a nezapomněla na to, co jsem chtěla dělat. Takže budu se snažit ze všech sil nenechat se semlít!
      Ještě jednou děkuji za obrovské povzbuzení!

      Vymazat
  2. Je vidět že to s tebou nebude tak zlý.Tento článek je dobře napsaný. Ještě se prosím odnauč slovní spojení jako "porodila jsem" , "lékař odrodil" a pod. Na mě to působí že vlastně moc nevíš co chceš. Na jednu stranu jsi PA a na stranu druhou bys šla radši do tesca než na novorozenecký.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji mockráte za váš komentář!

Populární příspěvky z tohoto blogu

Masáž hráze v těhotenství

Až 85% žen při prvním porodu utrpí nějaký typ poranění, přičemž toto poranění má mnohdy dlouhodobé následky, zvlášť pokud se jednalo o poranění třetího nebo čtvrtého stupně (nastává cca v 0,5-10%) anebo epiziotomii (jejíž rutinní používání není již dlouhou dobu doporučováno!) Rizikové faktory pro poranění jsou: abnormální polohy plodu, operační vag.porod, překotný porod, makrosomie plodu, obezita matky, nulipara, pokročilý věk matky  Poranění třetího a čtvrtého stupně je spojeno s rozestupem rány, močovou inkontinencí, dyspareunií, anální inkontinencí, fistulemi, prolapsem pánevních orgánů.  A ani nemusíme zmiňovat psychické trauma. Mnoho žen ze strachu z poranění žádá císařský řez (ačkoliv bolest přetrvávající více než jeden rok je častější u žen po SC než po vaginálním porodu - 22% vs 8%). (4) Masáž hráze zvyšuje relaxaci svalů a prokrvení hráze , napomáhá rozšíření tkání a zvýšení jejich elastičnosti, ženy se naučí uvolnit se při pocitu pálení či bolesti hráze, což je důležité při p

Kristellerova exprese - záchranný manévr?

"My vám trošku pomůžeme s tlačením" . Kolik žen tuhle větu při porodu slyšelo a kolik odešlo s modřinami na břichu.. Kristellerova exprese je postup "non lege artis" , takže byla nahrazena "přidržením děložního fundu" , který je uváděn v Doporučeních k pomoci rodičce při tlačení ve 2. době porodní od ČGPS. Hranice mezi těmito dvěmy pojmy je ovšem velmi tenká.  Kristellerova exprese spočívá v aplikaci manuálního tlaku na děložní fundus během kontrakce ve směru porodního kanálu s cílem zkrátit trvání druhé doby porodní . Tento tlak může být také aplikován za pomocí nafukovacích pásů. Nicméně neexistuje jednotná definice a standardizace tohoto manévru - aplikovaná síla je obtížné kontrolovatelná , také v souvislosti s pozicí plodu, objemu plodové vody, struktuře porodního kanálu, umístění ruky na břicho matky, jeho obvodem.  Manévr by měl být prováděn pouze když je hlava na pánevního dna. Neměl by být opakován více než 3-4x.  Popsané indikace jsou: distres

Intermitentní poslech ozev plodu

O intermitentním poslechu ozev toho bylo napsáno hodně, ale vzhledem k tomu, že se výsledky, které byly shledány, neodráží v české literatuře, praxi a doporučených postupech, je asi potřeba to stále opakovat. Docela bych polemizovala s Metodickým doporučením MZ ČR...využití porodních asistentek při vedení porodu ...centra porodní asistence (u fyziologického porodu/nízkorizikové ženy). Následující text se bude vztahovat na péči o nízkorizikovou ženu, u které riziko zůstává nízké po celý průběh porodu. Při výskytu komplikací, anomálií při intermitentní auskultaci nebo u jinak rizikové ženy je samozřejmé použití kontinuálního CTG.    Metodické pokyny nám říkají: „Součástí objektivního vyšetření (při příjmu na porodní sál) je ... vstupní CTG“ Není jisté, zda CTG při příjmu přináší výhody. NICE (1)  - Rutinní CTG při příjmu bylo spojeno s nárůstem SC a žádným zlepšením perinatálních výsledků, tyto důkazy ovšem nejsou dostatečně silné. FIGO (2) - CTG při příjmu zvyšuje pravděpodobnost