Přeskočit na hlavní obsah

Psala jsem ségře porodní přání

Já. Co bych po roku v továrně na děti klidně dovolila SC na přání. Na sousloví porodní plán jsem alergická, protože si vybavím ty primárně naštvané těhotné, co se do nemocnice přijdou hádat. Myslím, že by vše mělo probíhat jako klidná oboustranná přátelská dohoda. Není to úplně extrémní, se ségrou jsme to probíraly a takhle jí to vyhovuje. A porodnice se chvástají, že tohle dělají automaticky. (Bude rodit v malé okresní, k nám bych ji nezatáhla ani za zlatý prase). Tak uvidíme. 



Vážená paní doktorko, vážený pane doktore, vážená paní porodní asistentko,
vaší porodnici jsem si vybrala na základě mnoha zkušeností známých a ráda bych porod prožila v oboustranné přátelské atmosféře. Ráda bych jej také prožila přirozeně s co nejmíň zásahy a v co nejvíc intimním prostředí, jak bude možné. Je pro mě velice důležité, abych s miminkem mohla navázat ničím nerušený, úzký fyzický kontakt. 
Chápu, že porod je záležitost, která se může změnit z vteřiny na vteřinu a že mnohdy není možné dodržet jakákoliv psaná rozhodnutí. Pokud nastane vyjímečná situace, zásahům se nebráním, jen bych byla ráda za důkladné vysvětlení dalších postupů.
Mými doprovázejícími osobami jsou partner ... a sestra ..., přeji si jejich přítomnost po všechny doby porodní.
Přeji si o podání srozumitelných informací o všem, co mě čeká a možnost se svobodně rozhodnout, zda si to tak přeji. Nepřeji si rutinní zavedení kanyly. 
Nebráním se podání klystýru. 
Přeji si možnost volně se pohybovat. Nepřeji si kontinuální kardiotokografické monitorování plodu, pokud pro to nebude vážný důvod. Pokud to bude možné, při monitoraci bych zvolila polohu na boku nebo v polosedě. Přála bych si CTG monitorování vždy na dobu jen nezbytně nutnou. 
Přeji si intimní prostředí a přítomnost co nejméně osob u porodu. Pokud porod bude probíhat v noci, přála bych si mít na boxu příšeří a ticho. Přeji si, aby porod vedla jen porodní asistentka. Nepřeji si přítomnost mediků, studentek a dalších osob. 
Přeji si mít možnost lehce jíst a popíjet během první doby porodní. 
Preferuji nefarmakologické metody tišení bolesti. Ráda bych měla možnost jít do sprchy či vany, když budu chtít, ráda bych zvolila polohu, která mi bude příjemná, ráda bych použila aromaterapii, homeopatii či masáže. Pokud to bude možné, nepřeji si aplikaci epidurální analgezie nebo jiných intravenózních léků, avšak chápu, že mohou nastat případy, kdy jejich aplikace bude potřebná či o ně požádám. Přeji si akorát vysvětlení a čas na rozmyšlenou. 
Nepřeji si nadměrné vaginální vyšetřování, dle doporučení WHO stačí jednou za čtyři hodiny. 
Nepřeji si uměle protrhnout vak blan, dokud nebudu mít hodně pokročilý nález a vak blan by bránil dalšímu postupu porodu. 
Pokud budou ozvy miminka v pořádku, přeji si tlačit podle svých pocitů. 
Přeji si zvolit takovou porodní polohu, který mi bude příjemná.
Ráda bych zvládla porod bez poranění a přála bych si, aby hrázi byl poskytnut dostatečný čas na rozvinutí (pokud budou ozvy miminka v pořádku). Nepřeji si rutinní nástřih. 
Přeji si, aby miminko po porodu bylo okamžitě uloženo na mou nahou kůži a bylo stále se mnou. Přeji si ošetření miminka na mém těle a zváženo a změřeno bylo později. 
Přeji si nechat dotepat pupečník a až poté jej přerušit. 
Přeji si spontánní porod placenty. Pokud by porod placenty vázl, přeji si nejprve vyzkoušet přiložit miminko a stimulovat bradavky.
Přeji si, abych při případném ošetření porodního poranění stále mohla mít u sebe miminko a abychom po ošetření byli ponecháni sami nerušeni s miminkem a doprovodem. 
Vykoupání miminka bych si přála až po 24 hodinách. (dle doporučení WHO)
V případě císařského řezu si přeji, aby – pokud by byl v regionální svodné anestezii – bylo miminko přiloženo na mou nahou kůži. Pokud by byl v celkové anestezii, přeji si, aby bylo přiloženo na nahou kůži partnera. 
Odchod na oddělení bych si přála s miminkem, pokud to bude můj stav umožňovat, ráda bych byla u všech vyšetření. 
Přeji si výhradně kojit bez příkrmů, nepřeji si, aby miminku byl poskytnut dudlík.

Teďka někdy pojede na konzultaci porodního plánu. Docela oceňuji, že ty konzultace mají. Ale hlavně že když jsem jí říkala, ať se objedná na prohlídku porodnice (někdy v 26.tt), tak na to zapomněla a teď už tam do porodu nemají místa :D Podle jejich stránek by tohle všechno stejně měli dělat automaticky, ale..uff. Vůbec jsem nevěděla, jak to napsat tak, aby to nebylo nějak direktivní a že chápeme, že se situace může měnit a že je jasný, že nejlepší je, se na všem domluvit ústně, rovnou. A jako na sviňu jsem teď narazila na krátkou úvahu v časopise český gynekologie nebo čeho, psanou doktorem, jak přišla žena s porodním přáním a že proč to ty ženy nemůžou prostě vše rovnou odmítnout, když na to dojde a jak on má při plným sále zajistit soukromí a že pak stejně bude žadonit o epidurál, tak kam se poděl lidský rozum.
Tak jsem se na to snažila podívat ze svého hlediska. Ok, když přišla žena s porodním plánem, tak jsme se asi trochu ušklíbly. Protože číst takovejhle elaborát, jakej jsem právě vyplodila... ale asi tak, měla jsem štěstí na ženy, které nebyly nějak nenávistně naladěné proti nemocnici a dalo se s nima domluvit, v podstatě vše jsme vždy dodržely. Je pravda, že jedna pak chtěla pustit vodu a dát něco kapat. Já nevím. Já osobně se vždycky ve všem snažím co nejvíc vyjít vstříc a co nejvíc zařídit a zajistit, co ta žena chce. Když bude se mnou jednat normálně slušně a budeme si o všem moc popovídat, tak mi plán ani cokoliv jiného nevadí. Tak snad to oni taky zkousnou. I když to vidím "No joo, ta paní T. tam má porodní asistentku z hogo fogo porodnice v Praze...si myslí, že je nejchytřejší...teď tam na ní prosimtě patlá nějaký masážní oleje...." Achjo :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Masáž hráze v těhotenství

Až 85% žen při prvním porodu utrpí nějaký typ poranění, přičemž toto poranění má mnohdy dlouhodobé následky, zvlášť pokud se jednalo o poranění třetího nebo čtvrtého stupně (nastává cca v 0,5-10%) anebo epiziotomii (jejíž rutinní používání není již dlouhou dobu doporučováno!) Rizikové faktory pro poranění jsou: abnormální polohy plodu, operační vag.porod, překotný porod, makrosomie plodu, obezita matky, nulipara, pokročilý věk matky  Poranění třetího a čtvrtého stupně je spojeno s rozestupem rány, močovou inkontinencí, dyspareunií, anální inkontinencí, fistulemi, prolapsem pánevních orgánů.  A ani nemusíme zmiňovat psychické trauma. Mnoho žen ze strachu z poranění žádá císařský řez (ačkoliv bolest přetrvávající více než jeden rok je častější u žen po SC než po vaginálním porodu - 22% vs 8%). (4) Masáž hráze zvyšuje relaxaci svalů a prokrvení hráze , napomáhá rozšíření tkání a zvýšení jejich elastičnosti, ženy se naučí uvolnit se při pocitu pálení či bolesti hráze, což je důležité při p

Kristellerova exprese - záchranný manévr?

"My vám trošku pomůžeme s tlačením" . Kolik žen tuhle větu při porodu slyšelo a kolik odešlo s modřinami na břichu.. Kristellerova exprese je postup "non lege artis" , takže byla nahrazena "přidržením děložního fundu" , který je uváděn v Doporučeních k pomoci rodičce při tlačení ve 2. době porodní od ČGPS. Hranice mezi těmito dvěmy pojmy je ovšem velmi tenká.  Kristellerova exprese spočívá v aplikaci manuálního tlaku na děložní fundus během kontrakce ve směru porodního kanálu s cílem zkrátit trvání druhé doby porodní . Tento tlak může být také aplikován za pomocí nafukovacích pásů. Nicméně neexistuje jednotná definice a standardizace tohoto manévru - aplikovaná síla je obtížné kontrolovatelná , také v souvislosti s pozicí plodu, objemu plodové vody, struktuře porodního kanálu, umístění ruky na břicho matky, jeho obvodem.  Manévr by měl být prováděn pouze když je hlava na pánevního dna. Neměl by být opakován více než 3-4x.  Popsané indikace jsou: distres

Intermitentní poslech ozev plodu

O intermitentním poslechu ozev toho bylo napsáno hodně, ale vzhledem k tomu, že se výsledky, které byly shledány, neodráží v české literatuře, praxi a doporučených postupech, je asi potřeba to stále opakovat. Docela bych polemizovala s Metodickým doporučením MZ ČR...využití porodních asistentek při vedení porodu ...centra porodní asistence (u fyziologického porodu/nízkorizikové ženy). Následující text se bude vztahovat na péči o nízkorizikovou ženu, u které riziko zůstává nízké po celý průběh porodu. Při výskytu komplikací, anomálií při intermitentní auskultaci nebo u jinak rizikové ženy je samozřejmé použití kontinuálního CTG.    Metodické pokyny nám říkají: „Součástí objektivního vyšetření (při příjmu na porodní sál) je ... vstupní CTG“ Není jisté, zda CTG při příjmu přináší výhody. NICE (1)  - Rutinní CTG při příjmu bylo spojeno s nárůstem SC a žádným zlepšením perinatálních výsledků, tyto důkazy ovšem nejsou dostatečně silné. FIGO (2) - CTG při příjmu zvyšuje pravděpodobnost