Přeskočit na hlavní obsah

Co bych vzkázala mému minulému studujícímu já

Už to budou skoro dva roky, co jsem začala pracovat. Teďkonc k nám začly chodit studentky na úplně první praxi vůbec, tak jsem začala být hrozně nostalgická a vzpomínat, jaké to bylo, čeho jsem se bála, co bych byla udělala jinak...a tak mě napadl tento článek, co bych si chtěla vzkázat.

Hned jako první (vyhořele): Ještě máš čas, uteč! Baví tě cestování, baví tě italština, baví tě letectví! Běž studovat něco, co pak později bude rozeznívat tvoje srdce radostí! A možná ti to hodí víc prachů. A lepší pracovní dobu.
I když to moc nedokážeš, tak zatni zuby a ptej se sestřiček, jestli můžeš něco udělat, s něčím pomoct a hlavně jestli si můžeš to a to zkusit, jestli můžeš zkusit tuhle paní taky vyšetřit a snaž se zkoušet si vyšetřovat i nepokročilé nálezy.
Trvej na tom, abyste na psychologii důkladně probrali prevenci syndromu vyhoření. Fakt. Místo nějakýho blbýho povídání o něčem, co si už nepamatuješ.
To, že se na něco třikrát zeptáš jak blbec, než abys něco udělala špatně, ti naštěstí vydrželo.
Jiný kraj, jiný mrav. S láskou budeš vzpomínat na Moravu jakožto centrum přirozeného porodu a méně náročné administrativy. A možná i jednodušších postupů.
Jsem ráda, že si na praxi neseděla na gauči a neklikala si něco na mobilu. Asi jsem..škarohlíd, ale působí to na mě divně.
Pokora, pokora, pokora, pokora! Jako jasně, zdravé sebevědomí je potřeba, ale myslet si, že jsi nejchytřejší na světě, když...ách. Že paní kontrahuje možná by se nejdřív možná mělo říct porodní asistence, ne to jako studentka jít oznámit lékaři, aniž by to p.as. věděla. Když z porodnictví vůbec nemáš zkušenosti.
Jako studentka jsem si myslela, že nás sestřičky tak nějak moc nevnímají. Že nás rády využijí, ale že nás neřeší. Když to vidím teď...tak se děsím toho, co o nás říkaly. 
I po dvou letech budeš strašně nervozní z píchání kanyl, někdy i z braní krve. Ale zase pořád budeš mít radost, když se ti to povede. A hlavně to ve většině případů zvládneš píchnout na hranu (?) předloktí nebo hřbet ruky a to je super!
Připrav se na to, že až budeš pracovat, tak se budeš muset starat taky o drogově závislé, psychiatricky nemocné, zlé, postižené a tak dále, pacientky. Jako studentka se tomu ještě jakžtakž vyhneš.
Važ si toho, že můžeš chodit na svačiny a oběd a odejít dřív a tak, v práci pak mnohdy budeš snídat až navečer :D
To jak ti je blbě po nočních tě přejde, neboj.
V průběhu studia si psala něco o tom, že stejně nevíš, kde je a jak vypadá panenská blána (fuj, blána je hnusný slovo). No, dobrá zpráva! Nevíš to doteď! :D
Výňatek ze staršího článku, když jsi studovala: A jedna PA na tu druhou třeťačku, ať jde na box (porodní pokoj) s doktorkou a pak se s další PA začly bavit o tom (a nadávat), že my-studentky jen čekáme až nám něco řeknou. Že ony jako studentky byly celou dobu na boxu s tou ženou. Sranda je, že až bude pracovat, takhle budeš brblat taky :D
Zeptej se, jak se ředěj antibiotika z více ampulí. Je trochu naprd, že doteď moc nevíš, jak na to!
Zjistíš, že všechno, co se píše v učebnicích se stejně popře a...no...že hraní si na bohy nezná mezí.
Neboj, na všechno najdeš svý triky a bude to rutina. Nicméně vždy ses těšila na den, kdy do práce nepůjdeš se stresem, co se bude dít a jestli to zvládneš, tak ten zatím nepřišel, pořád nějak nevěříš svým schopnostem.
Není vše zlato, co třpytívá se. Zjistíš, že ne všechno, co se tak různě povídá, je pravda. Názory na profesní společnosti porodních asistentek si tak trochu upravíš až poznáš obě strany mince.
Otrkáš se a budeš víc rázná, neboj!
A najdeš si fígle na různé ošetřovatelské činnosti. A taky se naučíš takové ty věci...jakože...IUGRy mají tendenci sklouzávat do preeklampsií a ostatní zajímavosti. 
A i když strašně nechceš a nepůjdeš tam a nevěříš si, dozvíš se, že by tě na porodní sál chtěli. A vedoucí lékař o tobě řekne, že i když jsi mladá, tak jsi velice schopná porodní asistentka. Tak buď teď na té praxi trochu průbojnější a aktivnější! 
Budeš tu práci nesnášet, budeš nadávat, budeš mnohem sprostší...budou chvíle, kdy se dozvíš další osud ženy, o kterou si pečovala a budeš brečet...budou chvíle, kdy se budeš opravdu bát...a ale taky budou chvíle, kdy tuhle práci budeš milovat a budeš šťastná, že vše dobře dopadlo. 








Komentáře

  1. Ahoj, už delší dobu sleduju tvůj blog... občas se pobavím, občas se leknu ze svého budoucího povolání.. a občas jsem hrozně moc šťastná, že jsem se vydala tou samou cestou jako ty... mám za sebou první rok porodní asistence... teda už v polovině zimního semestru ve druháku... čeká mě praxe na sále... hrozně se těším, ale zároveň mám strach, že něco pohnojím... každopádně jak jsem už řekla... sleduju tvé příběhy již delší dobu, tak se chci zeptat, na nějaké rady pro začátek praxe na sále?
    Jinak ti chci popřát hodně zdaru v práci a ať tě to stále baví :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji mockráte za váš komentář!

Populární příspěvky z tohoto blogu

Masáž hráze v těhotenství

Až 85% žen při prvním porodu utrpí nějaký typ poranění, přičemž toto poranění má mnohdy dlouhodobé následky, zvlášť pokud se jednalo o poranění třetího nebo čtvrtého stupně (nastává cca v 0,5-10%) anebo epiziotomii (jejíž rutinní používání není již dlouhou dobu doporučováno!) Rizikové faktory pro poranění jsou: abnormální polohy plodu, operační vag.porod, překotný porod, makrosomie plodu, obezita matky, nulipara, pokročilý věk matky  Poranění třetího a čtvrtého stupně je spojeno s rozestupem rány, močovou inkontinencí, dyspareunií, anální inkontinencí, fistulemi, prolapsem pánevních orgánů.  A ani nemusíme zmiňovat psychické trauma. Mnoho žen ze strachu z poranění žádá císařský řez (ačkoliv bolest přetrvávající více než jeden rok je častější u žen po SC než po vaginálním porodu - 22% vs 8%). (4) Masáž hráze zvyšuje relaxaci svalů a prokrvení hráze , napomáhá rozšíření tkání a zvýšení jejich elastičnosti, ženy se naučí uvolnit se při pocitu pálení či bolesti hráze, což je důležité při p

Kristellerova exprese - záchranný manévr?

"My vám trošku pomůžeme s tlačením" . Kolik žen tuhle větu při porodu slyšelo a kolik odešlo s modřinami na břichu.. Kristellerova exprese je postup "non lege artis" , takže byla nahrazena "přidržením děložního fundu" , který je uváděn v Doporučeních k pomoci rodičce při tlačení ve 2. době porodní od ČGPS. Hranice mezi těmito dvěmy pojmy je ovšem velmi tenká.  Kristellerova exprese spočívá v aplikaci manuálního tlaku na děložní fundus během kontrakce ve směru porodního kanálu s cílem zkrátit trvání druhé doby porodní . Tento tlak může být také aplikován za pomocí nafukovacích pásů. Nicméně neexistuje jednotná definice a standardizace tohoto manévru - aplikovaná síla je obtížné kontrolovatelná , také v souvislosti s pozicí plodu, objemu plodové vody, struktuře porodního kanálu, umístění ruky na břicho matky, jeho obvodem.  Manévr by měl být prováděn pouze když je hlava na pánevního dna. Neměl by být opakován více než 3-4x.  Popsané indikace jsou: distres

Intermitentní poslech ozev plodu

O intermitentním poslechu ozev toho bylo napsáno hodně, ale vzhledem k tomu, že se výsledky, které byly shledány, neodráží v české literatuře, praxi a doporučených postupech, je asi potřeba to stále opakovat. Docela bych polemizovala s Metodickým doporučením MZ ČR...využití porodních asistentek při vedení porodu ...centra porodní asistence (u fyziologického porodu/nízkorizikové ženy). Následující text se bude vztahovat na péči o nízkorizikovou ženu, u které riziko zůstává nízké po celý průběh porodu. Při výskytu komplikací, anomálií při intermitentní auskultaci nebo u jinak rizikové ženy je samozřejmé použití kontinuálního CTG.    Metodické pokyny nám říkají: „Součástí objektivního vyšetření (při příjmu na porodní sál) je ... vstupní CTG“ Není jisté, zda CTG při příjmu přináší výhody. NICE (1)  - Rutinní CTG při příjmu bylo spojeno s nárůstem SC a žádným zlepšením perinatálních výsledků, tyto důkazy ovšem nejsou dostatečně silné. FIGO (2) - CTG při příjmu zvyšuje pravděpodobnost