Přeskočit na hlavní obsah

Pasivní novorozenecká imunita po očkování proti Covid-19

Vakcíny proti SARS-CoV-2 studované na dospělé populaci jsou bezpečné, účinné a kvalitní. Vzhledem ke zvýšené rychlosti vývoje kvůli pandemii, je omezena možnost mít validní informace o bezpečnosti u specifických skupin jako děti pod šestnáct let, těhotné a kojící ženy. 
Pár dní zpět v Case report dell’American College of Obstetricians and Gynecologists byl zdokumentován případ 34-leté ženy, zdravotní sestry, která byla bez nežádoucích účinků očkovaná látkou Pfizer Biontech ve třetím trimestru. Porodila bez komplikací děvče, u kterého byly při odběru pupečníkové krve prokázány protilátky proti SARS-CoV-2. Žena byla v těhotenství několikrát podrobena testování, vždy byla negativní. Jedná se tedy o první zdokumentováný případ transplacentárního přenosu protilátek. Zatím se zdá, že tento typ imunity je silnější než po prodělání infekce. 
Před dvěma dny byly další dva případy potvrzeny v Padově, v Itálii. 

Očkování v těhotenství a při kojení proti SARS-CoV-2 není kontraindikované po zvážení výhod/risků (vysoká pravděpodobnost vystavení se viru, přítomnost dalších nemocí). Pokud žena zjistí těhotenství po očkování, toto není důvodem k přerušení těhotenství. Pokud zjistí těhotenství po první dávce, další by měla být provedena až po skončení těhotenství pokud se nejedná o rizikovou ženu. Očkování není důvodem k přerušení kojení. 
Kvůli pasivní novorozenecké imunitě je taky WHO doporučené očkování v těhotenství proti černému kašli a záškrtu okolo 28. týdne těhotenství - protilátky chrání novorozence v "okně" do 3. měsíce života a vlastního naočkování. 
EDIT 9.4.2021: RCOG dnes vydal position statement, kde zdůrazňuje, že ačkoliv jsou těhotné ženy, ženy po porodu a ženy v cyklu léčby neplodnosti více náchylné k trombotickým komplikacím, tyto jsou ve vztahu k Astra Zeneca nesmírně vzácné a stále tedy platí zvážit rizika/benefit u žen vysoce rizikových pro komplikace Covidu anebo zdravotnických pracovnic, nicméně Astra Zeneca pro ně zůstává bezpečnou volbou. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Masáž hráze v těhotenství

Až 85% žen při prvním porodu utrpí nějaký typ poranění, přičemž toto poranění má mnohdy dlouhodobé následky, zvlášť pokud se jednalo o poranění třetího nebo čtvrtého stupně (nastává cca v 0,5-10%) anebo epiziotomii (jejíž rutinní používání není již dlouhou dobu doporučováno!) Rizikové faktory pro poranění jsou: abnormální polohy plodu, operační vag.porod, překotný porod, makrosomie plodu, obezita matky, nulipara, pokročilý věk matky  Poranění třetího a čtvrtého stupně je spojeno s rozestupem rány, močovou inkontinencí, dyspareunií, anální inkontinencí, fistulemi, prolapsem pánevních orgánů.  A ani nemusíme zmiňovat psychické trauma. Mnoho žen ze strachu z poranění žádá císařský řez (ačkoliv bolest přetrvávající více než jeden rok je častější u žen po SC než po vaginálním porodu - 22% vs 8%). (4) Masáž hráze zvyšuje relaxaci svalů a prokrvení hráze , napomáhá rozšíření tkání a zvýšení jejich elastičnosti, ženy se naučí uvolnit se při pocitu pálení či bolesti hráze, což je důležité při p

Co víme o nástřihu hráze - epiziotomii?

Epiziotomie byla popsána už v roce 1742 a v roce 1921 doporučována u všech porodů nulipar jako prevence porodního poranění . Léta se věřilo, že snižuje riziko závažných poranění a poruch pánevního dna a že její sutura je snadnější. Nicméně v druhé půlce 20.století začalo pomalu vyplouvat na povrch, že asi nebude tak "zázračná", jak jsme si mysleli, a že důkazy, které máme k dispozici, nejsou dostatečně silné.  Epiziotomie - nastřižení pochvy a perinea slouží k zvětšení průměru východu pánevního a usnadnění vypuzení plodu. Jedná se/jednalo se o nejčastější chirurgický zásah na světě vůbec. Četnost se u jednotlivých států pohybuje od 9% do 100%. Krátkodobé efekty epiziotomie: možné rozšíření na poranění 3. nebo 4. stupně (převážně u mediální epiziotomie!!! 11% riziko vs 2% u mediolat.), krvácení a větší krevní ztráta, edém a infekce, poranění konečníku a svěračů, poranění uretry a močového měchýře, hematom, bolest, rozestup jizvy (1) Dlouhodobé efekty: chronická infekce, ano

Jak klasifikovat císařské řezy a analyzovat jejich četnost - ROBSON

  Připomeňme, že dle WHO by podíl císařských řezů neměl nikde přesahovat 10-15% . V posledních desetiletích se jejich počet ovšem progresivně zvyšuje, ačkoliv všechny faktory, které se podílejí na tomto fenoménu, nejsou ještě zcela známé. Narůst císařských řezů (SC) je problémem veřejného zdraví a také zdrojem mnohých polemik ohledně rizik pro zdraví a výdajů spojených s tímto nárůstem. Pro porozumění faktorům, které určují tento fenomén a naplánování efektivních opatření pro snížení či zvýšení SC, kde je vhodné, je nezbytné mít nástroje schopné monitorovat a porovnávat podíl císařských řezů v daném zdravotnickém zařízení v průběhu času a mezi různými zdravotnickými zařízeními navzájem. Tradičně se monitoruje percentuální podíl SC na všech porodech na úrovni jednoho zařízení. Tímto způsobem získaná data jsou ovšem velmi variabilní a složité na interpretaci, poněvadž mezi zařízeními se liší úroveň péče (perinatologické centrum vs okresní porodnice), charakteristika rodiček( nízko