Přeskočit na hlavní obsah

Omezení vystavování se toxickým činitelům v prenatálním období

 ACOG vydal nové doporučení zabývající se vystavení toxickým činitelům v životním prostředí a jejich vlivu na reprodukční zdraví a vývoj plodu, protože máme k dispozici stále více důkazů o tom, že negativní vliv reálně existuje - spontánní potraty, neplodnost, nízká porodní váha, předčasný porod, opožděný neuromotorický vývoj, autismus a ADHD, rakovina.

O většině z těchto činitelů v životním prostředí nemáme k dispozici standardizovanou informaci (narozdíl od léků) o jejich dlouhodobých vlivech na zdraví. Je důležitým úkolem zdravotníků v gynekologicko-porodnické sféře poučit ženy, jak snížit prenatální expozici těmto hrozbám. 


 

 Toxické chemikálie

Chemikálie jsou přítomny v mnohém spotřebním zboží, produktech osobní péče, potravinových obalech a v domácnosti, stejně jako v ovzduší a vodě. Chemikálie mohou prostoupit placentární bariéru a v některých případech (např. metylrtuť) se mohou hromadit v plodu.

  • Olovo

- opožděný neuromotorický vývoj, snížená inteligence, ADHD

Používat mokrý kus látky k čištění podlah a povrchů. Toxické látky jako olovo jsou přítomny v prachu – stírání prachu suchou tkaninou přispívá k rozptylování částic do vdechovaného vzduchu.

Každý dům postavený před 1980 může být vymalovaný olověnými barvami.

  • Kouření

- i pasivní kouření může vést k nízké porodní váze

Vyhýbat se aktivnímu i pasivnímu kouření, přestat kouřit, prevence relapsu.

  • Čistící prostředky – rozpouštědla

- potraty, nízká porodní váha

Používat netoxické čistící prostředky – je možné si připravit DYI prostředky s octem nebo sodou.

Vyhýbat se suchému čištění oděvů.

  • Pesticidy

- rakovina u dětí, poruchy autistického spektra, nízké IQ, zhoršení paměti

Nepoužívat doma pesticidy.

Předcházet výskytu hmyzu a hlodavců: udržovat obydlí v čistotě, uchovávat jídlo v uzavřených nádobách, opravit díry a trhliny, zbavit se ploch se stojící vodou, používat nechemické návnady a pasti.


Péče o tělo

  • Ftaláty

- poruchy neurologického vývoje, zhoršení mužské fertility

Používat výrobky bez parfemace, hledat ftalát-free.

Nebylo shledáno, že by barvení vlasů v těhotenství bylo spojeno s nepříznivými výsledky.

Používat kosmetiku bez parfemace, parabenů, oxybenzonu (syntetický UV filtr), triclosanu (antimykotické činidlo).


Konzumace ryb a mořských plodů

  • Rtuť

- snížená kognitivní funkce a paměť

Jíst ryby s nízkých obsahem rtuti, vyvarovat se velkých ryb.

Informovat se o dodavatelích a místu lovu.

Nejlepší volba (2-3x týdně)

ančovičky, makrela, mořský, pestroun, mořčák, treska, sleď, humr, mušle, okoun, platýs, sardinky, losos, krevety, tilápie, sépie, pstruh

Dobrá volba (max 1x týdně)

Kapr, halibut, ďas, tuňák

Vyhýbat se

královská makrela, mečoun, červenice atlantská, žralok


Dieta

  • Listeria

- vážná fetální a neonatální infekce, která může vést k úmrtí, předčasnému porodu, sepsi, meningitidě

Důkladně omýt syrové potraviny, i když jsou oloupan.

Vyhýbat se pokrmům s vysokou pravděpodobností výskytu listerie.


Příprava jídla

  • Per- a poly-fluorované substance (PFAS), známé také jako PFC

- nízká porodní váha, (moje pozn. jako někoho, kdo žije v oblasti s vysokým výskytem PFAS ve vodě - zhoršení fertility, zhoršení mužské fertility, zvýšený výskyt preeklampsie a komplikací těhotenství)

Vyvarovat se nepřilnavého nádobí.

Nádoby k uchování potravin

  • Bis-fenol A - BPA

- potrat, poruchy neurologického vývoje

Vybírat nádoby ze skla, keramiky, nerezu namísto plastu. Ohřívání potravin v plastových nádobách může zvyšovat vystavení se plastikovým pryskyřicím.


Fast food

  • Ftaláty, PFAS

- poruchy neurologického vývoje, zhoršení mužské fertility, nízká porodní váha

Vyhýbat se fastfoodovým pokrmům a ostatnímu vysoce zpracovanému jídlu.

Vařit doma, používat čerstvé sezónní produkty

 

Znečištění ovzduší

- zejména vysoká koncentrace pevných částic PM2,5 je spojena s horšími perinatálními výsledky jako předčasný porod, nízká porodní váha


 

Pracovníci v porodnické sféře by se měli dotázat na možné vystavení se toxickým činitelům každé ženy – pracovní pozice, domov a rekreační aktivity a poučit každou ženu, jak snížit expozici těmto činitelům v domácím prostředím, v komunitě a práci.

Každá vláda by měla učinit kroky k omezení toxických agens v životním prostředí. 

Zdroj: https://www.acog.org/Clinical/Clinical-Guidance/Committee-Opinion/Articles/2021/07/Reducing-Prenatal-Exposure-to-Toxic-Environmental-Agents


Komentáře

  1. Celé je to o tom, že je prostě potřeba dávat na sebe pozor. Jako to je podle mě jedna zásadní věc. Já třeba sama užívám magnezium bisglycinát a další věci. No a samozřejmě jako vystavovat se čemukoliv toxickému, to si pak člověk říká o opravdu velký průšvih. Ale já jiným maminám taky říkám, že každá svého (a svého miminka) štěstí strůjcem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji mockráte za váš komentář!

Populární příspěvky z tohoto blogu

Masáž hráze v těhotenství

Až 85% žen při prvním porodu utrpí nějaký typ poranění, přičemž toto poranění má mnohdy dlouhodobé následky, zvlášť pokud se jednalo o poranění třetího nebo čtvrtého stupně (nastává cca v 0,5-10%) anebo epiziotomii (jejíž rutinní používání není již dlouhou dobu doporučováno!) Rizikové faktory pro poranění jsou: abnormální polohy plodu, operační vag.porod, překotný porod, makrosomie plodu, obezita matky, nulipara, pokročilý věk matky  Poranění třetího a čtvrtého stupně je spojeno s rozestupem rány, močovou inkontinencí, dyspareunií, anální inkontinencí, fistulemi, prolapsem pánevních orgánů.  A ani nemusíme zmiňovat psychické trauma. Mnoho žen ze strachu z poranění žádá císařský řez (ačkoliv bolest přetrvávající více než jeden rok je častější u žen po SC než po vaginálním porodu - 22% vs 8%). (4) Masáž hráze zvyšuje relaxaci svalů a prokrvení hráze , napomáhá rozšíření tkání a zvýšení jejich elastičnosti, ženy se naučí uvolnit se při pocitu pálení či bolesti hráze, což je důležité při p

Intermitentní poslech ozev plodu

O intermitentním poslechu ozev toho bylo napsáno hodně, ale vzhledem k tomu, že se výsledky, které byly shledány, neodráží v české literatuře, praxi a doporučených postupech, je asi potřeba to stále opakovat. Docela bych polemizovala s Metodickým doporučením MZ ČR...využití porodních asistentek při vedení porodu ...centra porodní asistence (u fyziologického porodu/nízkorizikové ženy). Následující text se bude vztahovat na péči o nízkorizikovou ženu, u které riziko zůstává nízké po celý průběh porodu. Při výskytu komplikací, anomálií při intermitentní auskultaci nebo u jinak rizikové ženy je samozřejmé použití kontinuálního CTG.    Metodické pokyny nám říkají: „Součástí objektivního vyšetření (při příjmu na porodní sál) je ... vstupní CTG“ Není jisté, zda CTG při příjmu přináší výhody. NICE (1)  - Rutinní CTG při příjmu bylo spojeno s nárůstem SC a žádným zlepšením perinatálních výsledků, tyto důkazy ovšem nejsou dostatečně silné. FIGO (2) - CTG při příjmu zvyšuje pravděpodobnost

Jak klasifikovat císařské řezy a analyzovat jejich četnost - ROBSON

  Připomeňme, že dle WHO by podíl císařských řezů neměl nikde přesahovat 10-15% . V posledních desetiletích se jejich počet ovšem progresivně zvyšuje, ačkoliv všechny faktory, které se podílejí na tomto fenoménu, nejsou ještě zcela známé. Narůst císařských řezů (SC) je problémem veřejného zdraví a také zdrojem mnohých polemik ohledně rizik pro zdraví a výdajů spojených s tímto nárůstem. Pro porozumění faktorům, které určují tento fenomén a naplánování efektivních opatření pro snížení či zvýšení SC, kde je vhodné, je nezbytné mít nástroje schopné monitorovat a porovnávat podíl císařských řezů v daném zdravotnickém zařízení v průběhu času a mezi různými zdravotnickými zařízeními navzájem. Tradičně se monitoruje percentuální podíl SC na všech porodech na úrovni jednoho zařízení. Tímto způsobem získaná data jsou ovšem velmi variabilní a složité na interpretaci, poněvadž mezi zařízeními se liší úroveň péče (perinatologické centrum vs okresní porodnice), charakteristika rodiček( nízko