Přeskočit na hlavní obsah

Tak zase praxe...a studium se chýlí ke konci

Konečně jsem se dostala na blog. Teď toho bylo. Dneska jsem úspěšně složila zkoušku z Porodnictví III, rozsah otázek stejný jak ke státnicím, takže v podstatě celá gynda a porodnictví. Takový dvě obrovský bichle. Při učení jsem se ale docela bavila, autory učebnic evidentně velice mrzí, že se stali profesory Mudry Csc. a chtěli radši být poety a básníky.
"Zde platí pravidlo, že je lepší kleště sejmout a ukončit porod císařským řezem, než pokračovat v heroickém výkonu s možností vzniku celé plejády komplikací." "Nicméně mnoho žen vyžaduje na počátku pohlavního styku před započetím dráždění klitorisu nefyzickou a negenitální stimulaci."

No táhla jsem si nejlehčí otázku (vývoj těhotenství, změny těhotného organismu, diagnostika těhotenství, těhotenská porodna, výpočet termínu porodu), byla jsem tam sama a byla to pohodička :)

Taky jsem dopisovala bakalářku, teda, já ji měla dopsanou už 6.dubna, ale pořád byly takové zádrhely s kontrolami od vedoucí a tak. Teď je v tisku. Kdo by byl řekl, že to bude tak strašně drahý! Až bude po obhajobě (nebo alespoň po posudcích), tak vám ji sem naservíruju, určitě jste všichni žhavý do analýzy starých časopisů porodních asistentek  :D. Abych to tak shrnula, tak mi to nezabralo tolik času, co jsem si myslela, ani námahy, prostě se mi to psalo jako po másle. Hlavně teda asi proto, že jsem na tom průběžně pracovala už od listopadu (jenže ono by to ani jinak nešlo, když jsem strávila celkem tak 30 hodin v knihovně a dalších pár v Olomouci u Věry Vránový). Aspoň že už to je za mnou, poslední dva, tři týdny jako bych žila v nějaký bublině.

Časopis porodních babiček 1907

A v Národních Listech z r.1925 nebo tak nějak jsem narazila na toto, já nevím, ale mně to přijde vtipné :D Skoro jak inzeráty teď - chci krásnou, hubenou, sportující atd...já úžasný a báječný a skvělý (a na fotce je plešatej tlusťoch).


Taky zase praxe, sedm týdnů do 25. května. Tak jsem se vrhla hned na porodní sály, protože ropucha se má sníst hned ráno (nebo jak se to říká). Splněno zatím 4/6-9. Porodů celkem nasbíráno 26/30-40. Zápočtový porod splněn. Celkové praxe: 5/22? Ještě toho dost zbývá. Nemluvě o těch úžasných papírech, co musíme vyplňovat a co nestíhám!

Když se všechny mé zatím vypracované takovéto papíry položí na sebe, je z toho 2 cm vysokej elaborát!
První dvě služby byly super. Dvě krásné děti, dva krásné porody, vše jsem zvládla (víceméně, ještě přecejen nemám cit), bez poranění. Pokecaly jsme s mentorkou o mé budoucí práci, bakalářce a konečně jsem "sebrala odvahu" a zeptala se jí na pár věcí, co ještě pořád (v posledním ročníku, haha) nevím. Jako třeba co se chystá k manuální lýze, konci pánevním, dvojčatům, co dělat, když děcko vyleze modrý a nedýchá. Byla tam nová sestřička, moc jí nezávidím. Chodila na praxi úplně jinam, takže většinu času byla hrozně ztracená. No, každopádně po těhle službách jsem si řikala: "Jo, můžu jít makat na sál, jsem připravená, super, nebojím se." A pak přišly další dvě a i když jsem nic vyloženě nepo...la, tak jsem z toho vůbec neměla dobrý pocit (možná taky proto, že tam byla doktorka, ze který jsem strašně nervozní). Zrovna předtím mi mentorka říkala, že bychom ještě potřebovaly, abych si střihla (udělala nástřih hráze), že jsem to dělala jen jednou. No a pak jsme měly dva porody a u obou se stříhalo. Jako jó, udělala jsem to, ale nebylo to úplně správně (ale nebojte, vliv na ženu to mít nebude, nijak ji to nepoškodilo a doktorka nenadávala, tkze cajk). V druhým případě jsem střihla a při kontrole po porodu najednou žádný poranění. A já to viděla a cítila! Jinak mám pořád problém s tím na ženu mluvit - gór když je taková hůře spolupracující, nemám ještě cit pro spoustu věcí a ta technika rukou :(. Ale tak to chce prostě asi praxi a praxi a praxi. Snad nejsem tak neschopná, že by to nešlo zlepšit. A poslední služba zatím, noční, byla děs. "Těšila" jsem se, že se budu učit na zkoušku, že budeme mít 1-2 porody...no měly jsme jeden, ale to všechno okolo. Na sále zase saigon. Pokaždý musel přijít pediatr, dvojčata, vex, sekce..pořád v pohybu. Tak jsem aspoň psala příjmy, ptze to umím, ještě se musím naučit porod. Ale jinak mám pocit, že jsem tam nijak neprospěla. Nevím, z téhle služby mám prostě doteď blbý pocit a nemůžu se z něj oklepat. Už jsem z toho byla taková vypumprlíkovaná, že jsem radši řekla mé mentorce, ať nástřih udělá ona...ale taky nový poznatek - matka jako doprovod u porodu taky není špatný nápad. Přijde mi (pokud je správná matka, správná žena a tak), že to je výhodnější než otec. Ženská na to má (pokud nemá traumatickou zkušenost) "zdravější" pohled a víc podpoří anebo zklidní. Ale tyhle věci jsou straašně individuální. Chňu.
Tak uvidíme, jak to půjde dál. Už abych byla doma a učila se na státnice.

Komentáře

  1. K finálnímu dopsáná bakalářky gratuluji a už se na ní moc těším. Pro mě byla jednoznčně nejhorší fáze to finální formátování a psaní použité literatury. Ale za to jsem si mohla sama, protože jsem to nedělala průběžně a pak už to byl jeden velkej bordel. Peněz je to jako za krávu, zvlášť když je to na poslední chvíli a potřebuješ to expres. A i s tím je problém, protože na poslední chvíli to odevzdává 70 - 80 % studentů. :D Nejhorší je, že to pak stejně leží někde regálu, a to možná ještě v tom lepším případě. Dva exempláře v pevné vazbě mi teda v dnešní e-době přijde opravdu neekologické, neekonomické a hlavně úplně zbytečné, když to stejně pořádně čte jen oponent...

    Ke zkoušce z Porodnictví gratuluji taktéž. Závidím. Já jdu příští týden na Porodnictví I., a i když mám pocit, že už to docela pobírám, tak se budím hrůzou, že mě nachytá na něčem z anatomie a fyziologie (což je koneckonců dost možný, protože to neumím).

    Na praxích držím palce, už to máš fakt za pár. :D Ty epiziotomie taky počítate do Logbooku, nebo to máš tak svědomitou a pečlivou mentorku? Tenhle systém vám opravdu závidím, u nás se pořád jede v duchu "ulov si svého zdravotníka".

    Tak ať se daří. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Založ taky blog prosímtě :)) Formátování, to mi povídej, na kompu mám kvuli Linuxu LibreOffice, tkze když jsem to otevřela ve Woru, všechno rozházení, pár hodin jsem nad tím strávila a literatura, to byl taky děs běs (gór zapisovat pomalu každej ten časopis). A tak já jsem nostalgický člověk, takže neekologické mi to nepřijde, navíc já osobně nesnáším číst nějaký delší text na kompu.
      Co tam máte za otázky? Ani nevím, co jsme poprvé měli my..jo, my to vlastně dostaly nějak za docházku :D Ty praxe jsou nejhorší, ale nějak doklepat už to musím. Nepočítáme, v Logbooku máme flexily, cévky, dirupce atd, ale to jsou nepovinný výkony (nebo jako jasně že povinný, ale je jedno, kolik jich máme), povinný jsou u nás ty papíry s vyšetřením těhotnej, rizikovej, gyndy atd...tak ona si pamatuje, když chodím jen s ní a je fakt, že bych to měla umět...ale pečlivá je jak kdy :D no, to jsme si právě s ní říkaly, že tenhel systém je super, ptze ty věci děláš jako ona a nemusíš si pamatovat, jak to dělá x jinejch lidí a nedostaneš pak vynadáno a tak...navíc ví, jaký jsou tvoje schopnosti, má v tebe důvěru a tak...no musíte se nějak spojit a napsat petici :)

      Vymazat
  2. Nějakej další blog s touhle tématikou by to určitě chtělo, ale já nejsem vůbec důsledná a chybí mi ta "potřeba se z něčeho vypsat", respektive tohle řeším jinak, takže to by byl marnej pokus. Kromě toho tady spíš postrádám nějaké diskusní forum, které by mělo aspoň nějakou úroveň a nehemžilo by se ta tam těmi barevnými hopsajícími smajlíky a příspěvky typu "Tak co lidičky, kolik jste dneska porodili mímísků? apod.
    Prostě nějakou komunikační platformu, která by řešila aktuální oborová témata a nemusel by se člověk stydět, že se toho účastní.
    Hlavně, že mají PA 4(!) odborné oborové organizace... Ach jo.

    Jinak u nás Porodnictví I. obnáší všechno fyziologické od známek těhotenství a až po 3. dobu porodní. Určitě by mohlo být,a taky že určitě bude, i hůř. :)
    A bez té znalosti to stejně nepůjde, takže si není nač stěžovat...

    Jo a včera jsem se dozvěděla, že na příští semestr i naše škola počítá s mentory. Zatím k tomu nikdo nic neřekl, hádám, že k tomu stejně nic ani neví a že to bude zase jeden velkej zmatek. :/
    Ale rozhodně to považuji za krok správným směrem.
    Protože přesně z práce znám, jak je to na palici, když tě to každý učí "po svým". On si sice vždycky člověk najde způsob, který mu vyhovuje nejvíc, ale určitě je lepší to na začátku nějak sjednotit, ať z toho není v hlavě guláš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, myslím, že tady žádná komunikační platforma nehrozí, to prostě nejde, aby všichni měli stejný názor, akorát mě štve, že je slyšet hlas menšiny propagující domácí porody. A prostě ženský... to nemůžeš čekat, že někdy bude fungovat :D A tak to je dobré, že začínáte fyziologií, my jsme jí měli až v půlce :D
      Tak snad vám ty mentorky vyjdou, rozhodně to je výhoda :)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji mockráte za váš komentář!

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak klasifikovat císařské řezy a analyzovat jejich četnost - ROBSON

  Připomeňme, že dle WHO by podíl císařských řezů neměl nikde přesahovat 10-15% . V posledních desetiletích se jejich počet ovšem progresivně zvyšuje, ačkoliv všechny faktory, které se podílejí na tomto fenoménu, nejsou ještě zcela známé. Narůst císařských řezů (SC) je problémem veřejného zdraví a také zdrojem mnohých polemik ohledně rizik pro zdraví a výdajů spojených s tímto nárůstem. Pro porozumění faktorům, které určují tento fenomén a naplánování efektivních opatření pro snížení či zvýšení SC, kde je vhodné, je nezbytné mít nástroje schopné monitorovat a porovnávat podíl císařských řezů v daném zdravotnickém zařízení v průběhu času a mezi různými zdravotnickými zařízeními navzájem. Tradičně se monitoruje percentuální podíl SC na všech porodech na úrovni jednoho zařízení. Tímto způsobem získaná data jsou ovšem velmi variabilní a složité na interpretaci, poněvadž mezi zařízeními se liší úroveň péče (perinatologické centrum vs okresní porodnice), charakteristika rodiček( nízko

Masáž hráze v těhotenství

Až 85% žen při prvním porodu utrpí nějaký typ poranění, přičemž toto poranění má mnohdy dlouhodobé následky, zvlášť pokud se jednalo o poranění třetího nebo čtvrtého stupně (nastává cca v 0,5-10%) anebo epiziotomii (jejíž rutinní používání není již dlouhou dobu doporučováno!) Rizikové faktory pro poranění jsou: abnormální polohy plodu, operační vag.porod, překotný porod, makrosomie plodu, obezita matky, nulipara, pokročilý věk matky  Poranění třetího a čtvrtého stupně je spojeno s rozestupem rány, močovou inkontinencí, dyspareunií, anální inkontinencí, fistulemi, prolapsem pánevních orgánů.  A ani nemusíme zmiňovat psychické trauma. Mnoho žen ze strachu z poranění žádá císařský řez (ačkoliv bolest přetrvávající více než jeden rok je častější u žen po SC než po vaginálním porodu - 22% vs 8%). (4) Masáž hráze zvyšuje relaxaci svalů a prokrvení hráze , napomáhá rozšíření tkání a zvýšení jejich elastičnosti, ženy se naučí uvolnit se při pocitu pálení či bolesti hráze, což je důležité při p

Co víme o nástřihu hráze - epiziotomii?

Epiziotomie byla popsána už v roce 1742 a v roce 1921 doporučována u všech porodů nulipar jako prevence porodního poranění . Léta se věřilo, že snižuje riziko závažných poranění a poruch pánevního dna a že její sutura je snadnější. Nicméně v druhé půlce 20.století začalo pomalu vyplouvat na povrch, že asi nebude tak "zázračná", jak jsme si mysleli, a že důkazy, které máme k dispozici, nejsou dostatečně silné.  Epiziotomie - nastřižení pochvy a perinea slouží k zvětšení průměru východu pánevního a usnadnění vypuzení plodu. Jedná se/jednalo se o nejčastější chirurgický zásah na světě vůbec. Četnost se u jednotlivých států pohybuje od 9% do 100%. Krátkodobé efekty epiziotomie: možné rozšíření na poranění 3. nebo 4. stupně (převážně u mediální epiziotomie!!! 11% riziko vs 2% u mediolat.), krvácení a větší krevní ztráta, edém a infekce, poranění konečníku a svěračů, poranění uretry a močového měchýře, hematom, bolest, rozestup jizvy (1) Dlouhodobé efekty: chronická infekce, ano