Přeskočit na hlavní obsah

Poslední praxe za mnou, fňuk

Tak je to v podstatě za mnou, státnice dám, takže vás nehodlám oblažovat nějakýma stresama. Třicet porodů splněno, dvacet asistencí, dvacet účastí u patologického porodu a další výkony. Chápete? Já tomu nevěřím. Vždyť když jsem se na tuhle školu hlásila, tak jsem ani nevěděla, co porodní asistentka dělá! A když jsem zjistila, kolik xxx(x?) hodin praxe mě čeká, tak jsem nevěřila, že to dokončím! A já to zvládla! 


Co mi to dalo? 
  • No tak prvně, už vím, co to je porodní asistentka :D 
  • Naučila jsem se někomu pomoct porodit dítě, nebát se chytit a vzít miminko do rukou (když se mi narodil ještě před tím brácha, tak jsem ho do náruče vzala až někdy v pěti měsících, jak jsem se bála :D), dávat injekce, brát krev, cévkovat, zavádět flexily a spoustu odborných věcí. Jo a nejdůležitější dovednost ze všeho - správně otvírat dveře při vizitě! :D Spoustu praxe a teoretické znalosti, které se skutečně týkají toho, co dělám a budu dělat (ač si myslím, že nic moc neumím :D). Po škole můžu jít normálně pracovat a vím, že mám na čem stavět, což si myslím, že na mnoha školách tak není. 
  •  Už se nebojím mluvit s cizími lidmi, nedělá mi problém něco prohodit s paní někde u přepážky nebo kadeřnicí. Jsem víc nápomocná a občas i přemýšlím stylem, jak někomu pomoct. Víc poslouchám, co říkají ostatní než abych mluvila o sobě (aspoň myslím :D). V tomhle stylu to byla fakt škola života. I když mě to všechno ještě teď překvapuje. Totiž, abyste věděli, jsem líný, nepříjemný, egoistický, povýšený člověk. Ale když jsem na praxi, tak jsem fakt milá a empatická, snažím se být hodně nápomocná, mluvím s ženami, snažím se je povzbudit, rozveselit, popovídat si s nima, všechno vysvětlit - a to přece nejsem já! :D Telefonování ale asi problémem zůstane, nu což...:D 
  • Umím se omluvit se a přiznat, že jsem něco udělala špatně nebo že nevím, jak to udělat. Zjištění, že i když se člověk hodně snaží a udělá první poslední, tak se ne vždy vše povede podle jeho představ. 
  •  Poznala jsem spoustu skvělých lidí. Spolužačky byly moc fajn v rámci možností ženského kolektivu, užily jsme si kopec legrace. Třídní byla skvělá, inspirovala mě k tomu, přestat brát antikoncepci. Vedoucí bakalářky taky, dodala impuls k tomu, že až budu mít trochu víc zkušeností, musím se zasadit o změnu postavení porodních asistentek v ČR. Sestřičky taky. Teda jasně, že se vždycky všude najde nějaká nepříjemná, ale teď ke konci jsem měla štěstí už jen na ty dobré :). Nezapomenu na PA J., která mě naučila jednoduchý trik, jak najít místo, kam píchnout injekci do zadku, PA R., která se na první pohled zdála hrozně nepříjemná a přitom byla senza, PA M., která byla strašně hodná a dycky si s náma pokecala, PA M., která mi dycky říkala broučku a miláčku, ale využívala toho, že tam jsem a posílala mě dělat to, co se jí nechtělo :D. Doktorky M. a I., který se k nám jakožto studentkám vždy chovali hrozně slušně, poprosily a poděkovaly. A nejlepší člověk byla moje mentorka. Bez ní bych to asi nedala, protože jsem na praxi byla fakt stresař a potřebovala jsem velice vlídný a trpělivý přístup. Když jsem se s ní loučila, tak jsem tak trochu pobrekávala a pak ji obejmula..ehm :D Ale fakt za hodně vděčím jí, ani se to nedá popsat slovy. 
  • Se spolubydlící jsme si tak sedly, že je jedna z mých nejlepších kamarádek a ještě k tomu nově MUDr., heč :D Taky jsem poznala, jak v životě totálně nechci skončit viz minulá spolubydlící. 
  • No a tak globálně, jsem moc šťastná, že jsem sem šla. Že jsem odešla z medicíny a nevybrala si pak angličtinu. Moc se těším, až se tím budu živit a dál se v tomhle oboru vzdělávat :)

Ad státnice jen pro info - máme je z Porodnictví + Gynekologie + Porodní asistence, Pediatrie a Behaviorální vědy (což bude největší opruz - psychologie, ošetřovatelský proces, management, sociologie, komunikace a samé takové blbinky). 
A vzhledem k tomu, že už mám posudky, tak snad mohu uveřejnit moji nudnou bakalářku
Držte palce u státnic a ať si najdu práci, díkec :)




Komentáře

  1. Tak to moc gratuluji. Mimochodem, kdy máš obhajobu a státnice?
    Tvoji bakalářku jsem četla. Celý to bylo moc zajímavý, opravdu dobrý téma .A nejvíc mě rozsekaly ty dobové inzeráty v příloze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky díky, vážím si toho :) Drž palce 10.června, to se to všechno odehraje, snad úspěšně :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji mockráte za váš komentář!

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak klasifikovat císařské řezy a analyzovat jejich četnost - ROBSON

  Připomeňme, že dle WHO by podíl císařských řezů neměl nikde přesahovat 10-15% . V posledních desetiletích se jejich počet ovšem progresivně zvyšuje, ačkoliv všechny faktory, které se podílejí na tomto fenoménu, nejsou ještě zcela známé. Narůst císařských řezů (SC) je problémem veřejného zdraví a také zdrojem mnohých polemik ohledně rizik pro zdraví a výdajů spojených s tímto nárůstem. Pro porozumění faktorům, které určují tento fenomén a naplánování efektivních opatření pro snížení či zvýšení SC, kde je vhodné, je nezbytné mít nástroje schopné monitorovat a porovnávat podíl císařských řezů v daném zdravotnickém zařízení v průběhu času a mezi různými zdravotnickými zařízeními navzájem. Tradičně se monitoruje percentuální podíl SC na všech porodech na úrovni jednoho zařízení. Tímto způsobem získaná data jsou ovšem velmi variabilní a složité na interpretaci, poněvadž mezi zařízeními se liší úroveň péče (perinatologické centrum vs okresní porodnice), charakteristika rodiček( nízko

Masáž hráze v těhotenství

Až 85% žen při prvním porodu utrpí nějaký typ poranění, přičemž toto poranění má mnohdy dlouhodobé následky, zvlášť pokud se jednalo o poranění třetího nebo čtvrtého stupně (nastává cca v 0,5-10%) anebo epiziotomii (jejíž rutinní používání není již dlouhou dobu doporučováno!) Rizikové faktory pro poranění jsou: abnormální polohy plodu, operační vag.porod, překotný porod, makrosomie plodu, obezita matky, nulipara, pokročilý věk matky  Poranění třetího a čtvrtého stupně je spojeno s rozestupem rány, močovou inkontinencí, dyspareunií, anální inkontinencí, fistulemi, prolapsem pánevních orgánů.  A ani nemusíme zmiňovat psychické trauma. Mnoho žen ze strachu z poranění žádá císařský řez (ačkoliv bolest přetrvávající více než jeden rok je častější u žen po SC než po vaginálním porodu - 22% vs 8%). (4) Masáž hráze zvyšuje relaxaci svalů a prokrvení hráze , napomáhá rozšíření tkání a zvýšení jejich elastičnosti, ženy se naučí uvolnit se při pocitu pálení či bolesti hráze, což je důležité při p

Co víme o nástřihu hráze - epiziotomii?

Epiziotomie byla popsána už v roce 1742 a v roce 1921 doporučována u všech porodů nulipar jako prevence porodního poranění . Léta se věřilo, že snižuje riziko závažných poranění a poruch pánevního dna a že její sutura je snadnější. Nicméně v druhé půlce 20.století začalo pomalu vyplouvat na povrch, že asi nebude tak "zázračná", jak jsme si mysleli, a že důkazy, které máme k dispozici, nejsou dostatečně silné.  Epiziotomie - nastřižení pochvy a perinea slouží k zvětšení průměru východu pánevního a usnadnění vypuzení plodu. Jedná se/jednalo se o nejčastější chirurgický zásah na světě vůbec. Četnost se u jednotlivých států pohybuje od 9% do 100%. Krátkodobé efekty epiziotomie: možné rozšíření na poranění 3. nebo 4. stupně (převážně u mediální epiziotomie!!! 11% riziko vs 2% u mediolat.), krvácení a větší krevní ztráta, edém a infekce, poranění konečníku a svěračů, poranění uretry a močového měchýře, hematom, bolest, rozestup jizvy (1) Dlouhodobé efekty: chronická infekce, ano