Přeskočit na hlavní obsah

Poslední praxe za mnou, fňuk

Tak je to v podstatě za mnou, státnice dám, takže vás nehodlám oblažovat nějakýma stresama. Třicet porodů splněno, dvacet asistencí, dvacet účastí u patologického porodu a další výkony. Chápete? Já tomu nevěřím. Vždyť když jsem se na tuhle školu hlásila, tak jsem ani nevěděla, co porodní asistentka dělá! A když jsem zjistila, kolik xxx(x?) hodin praxe mě čeká, tak jsem nevěřila, že to dokončím! A já to zvládla! 


Co mi to dalo? 
  • No tak prvně, už vím, co to je porodní asistentka :D 
  • Naučila jsem se někomu pomoct porodit dítě, nebát se chytit a vzít miminko do rukou (když se mi narodil ještě před tím brácha, tak jsem ho do náruče vzala až někdy v pěti měsících, jak jsem se bála :D), dávat injekce, brát krev, cévkovat, zavádět flexily a spoustu odborných věcí. Jo a nejdůležitější dovednost ze všeho - správně otvírat dveře při vizitě! :D Spoustu praxe a teoretické znalosti, které se skutečně týkají toho, co dělám a budu dělat (ač si myslím, že nic moc neumím :D). Po škole můžu jít normálně pracovat a vím, že mám na čem stavět, což si myslím, že na mnoha školách tak není. 
  •  Už se nebojím mluvit s cizími lidmi, nedělá mi problém něco prohodit s paní někde u přepážky nebo kadeřnicí. Jsem víc nápomocná a občas i přemýšlím stylem, jak někomu pomoct. Víc poslouchám, co říkají ostatní než abych mluvila o sobě (aspoň myslím :D). V tomhle stylu to byla fakt škola života. I když mě to všechno ještě teď překvapuje. Totiž, abyste věděli, jsem líný, nepříjemný, egoistický, povýšený člověk. Ale když jsem na praxi, tak jsem fakt milá a empatická, snažím se být hodně nápomocná, mluvím s ženami, snažím se je povzbudit, rozveselit, popovídat si s nima, všechno vysvětlit - a to přece nejsem já! :D Telefonování ale asi problémem zůstane, nu což...:D 
  • Umím se omluvit se a přiznat, že jsem něco udělala špatně nebo že nevím, jak to udělat. Zjištění, že i když se člověk hodně snaží a udělá první poslední, tak se ne vždy vše povede podle jeho představ. 
  •  Poznala jsem spoustu skvělých lidí. Spolužačky byly moc fajn v rámci možností ženského kolektivu, užily jsme si kopec legrace. Třídní byla skvělá, inspirovala mě k tomu, přestat brát antikoncepci. Vedoucí bakalářky taky, dodala impuls k tomu, že až budu mít trochu víc zkušeností, musím se zasadit o změnu postavení porodních asistentek v ČR. Sestřičky taky. Teda jasně, že se vždycky všude najde nějaká nepříjemná, ale teď ke konci jsem měla štěstí už jen na ty dobré :). Nezapomenu na PA J., která mě naučila jednoduchý trik, jak najít místo, kam píchnout injekci do zadku, PA R., která se na první pohled zdála hrozně nepříjemná a přitom byla senza, PA M., která byla strašně hodná a dycky si s náma pokecala, PA M., která mi dycky říkala broučku a miláčku, ale využívala toho, že tam jsem a posílala mě dělat to, co se jí nechtělo :D. Doktorky M. a I., který se k nám jakožto studentkám vždy chovali hrozně slušně, poprosily a poděkovaly. A nejlepší člověk byla moje mentorka. Bez ní bych to asi nedala, protože jsem na praxi byla fakt stresař a potřebovala jsem velice vlídný a trpělivý přístup. Když jsem se s ní loučila, tak jsem tak trochu pobrekávala a pak ji obejmula..ehm :D Ale fakt za hodně vděčím jí, ani se to nedá popsat slovy. 
  • Se spolubydlící jsme si tak sedly, že je jedna z mých nejlepších kamarádek a ještě k tomu nově MUDr., heč :D Taky jsem poznala, jak v životě totálně nechci skončit viz minulá spolubydlící. 
  • No a tak globálně, jsem moc šťastná, že jsem sem šla. Že jsem odešla z medicíny a nevybrala si pak angličtinu. Moc se těším, až se tím budu živit a dál se v tomhle oboru vzdělávat :)

Ad státnice jen pro info - máme je z Porodnictví + Gynekologie + Porodní asistence, Pediatrie a Behaviorální vědy (což bude největší opruz - psychologie, ošetřovatelský proces, management, sociologie, komunikace a samé takové blbinky). 
A vzhledem k tomu, že už mám posudky, tak snad mohu uveřejnit moji nudnou bakalářku
Držte palce u státnic a ať si najdu práci, díkec :)




Komentáře

  1. Tak to moc gratuluji. Mimochodem, kdy máš obhajobu a státnice?
    Tvoji bakalářku jsem četla. Celý to bylo moc zajímavý, opravdu dobrý téma .A nejvíc mě rozsekaly ty dobové inzeráty v příloze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky díky, vážím si toho :) Drž palce 10.června, to se to všechno odehraje, snad úspěšně :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji mockráte za váš komentář!

Populární příspěvky z tohoto blogu

Masáž hráze v těhotenství

Až 85% žen při prvním porodu utrpí nějaký typ poranění, přičemž toto poranění má mnohdy dlouhodobé následky, zvlášť pokud se jednalo o poranění třetího nebo čtvrtého stupně (nastává cca v 0,5-10%) anebo epiziotomii (jejíž rutinní používání není již dlouhou dobu doporučováno!) Rizikové faktory pro poranění jsou: abnormální polohy plodu, operační vag.porod, překotný porod, makrosomie plodu, obezita matky, nulipara, pokročilý věk matky  Poranění třetího a čtvrtého stupně je spojeno s rozestupem rány, močovou inkontinencí, dyspareunií, anální inkontinencí, fistulemi, prolapsem pánevních orgánů.  A ani nemusíme zmiňovat psychické trauma. Mnoho žen ze strachu z poranění žádá císařský řez (ačkoliv bolest přetrvávající více než jeden rok je častější u žen po SC než po vaginálním porodu - 22% vs 8%). (4) Masáž hráze zvyšuje relaxaci svalů a prokrvení hráze , napomáhá rozšíření tkání a zvýšení jejich elastičnosti, ženy se naučí uvolnit se při pocitu pálení či bolesti hráze, což je důležité při p

Kristellerova exprese - záchranný manévr?

"My vám trošku pomůžeme s tlačením" . Kolik žen tuhle větu při porodu slyšelo a kolik odešlo s modřinami na břichu.. Kristellerova exprese je postup "non lege artis" , takže byla nahrazena "přidržením děložního fundu" , který je uváděn v Doporučeních k pomoci rodičce při tlačení ve 2. době porodní od ČGPS. Hranice mezi těmito dvěmy pojmy je ovšem velmi tenká.  Kristellerova exprese spočívá v aplikaci manuálního tlaku na děložní fundus během kontrakce ve směru porodního kanálu s cílem zkrátit trvání druhé doby porodní . Tento tlak může být také aplikován za pomocí nafukovacích pásů. Nicméně neexistuje jednotná definice a standardizace tohoto manévru - aplikovaná síla je obtížné kontrolovatelná , také v souvislosti s pozicí plodu, objemu plodové vody, struktuře porodního kanálu, umístění ruky na břicho matky, jeho obvodem.  Manévr by měl být prováděn pouze když je hlava na pánevního dna. Neměl by být opakován více než 3-4x.  Popsané indikace jsou: distres

Intermitentní poslech ozev plodu

O intermitentním poslechu ozev toho bylo napsáno hodně, ale vzhledem k tomu, že se výsledky, které byly shledány, neodráží v české literatuře, praxi a doporučených postupech, je asi potřeba to stále opakovat. Docela bych polemizovala s Metodickým doporučením MZ ČR...využití porodních asistentek při vedení porodu ...centra porodní asistence (u fyziologického porodu/nízkorizikové ženy). Následující text se bude vztahovat na péči o nízkorizikovou ženu, u které riziko zůstává nízké po celý průběh porodu. Při výskytu komplikací, anomálií při intermitentní auskultaci nebo u jinak rizikové ženy je samozřejmé použití kontinuálního CTG.    Metodické pokyny nám říkají: „Součástí objektivního vyšetření (při příjmu na porodní sál) je ... vstupní CTG“ Není jisté, zda CTG při příjmu přináší výhody. NICE (1)  - Rutinní CTG při příjmu bylo spojeno s nárůstem SC a žádným zlepšením perinatálních výsledků, tyto důkazy ovšem nejsou dostatečně silné. FIGO (2) - CTG při příjmu zvyšuje pravděpodobnost