Přeskočit na hlavní obsah

Aktuální doporučení k očkování proti Covid-19 u těhotných a kojících


Podíváme se, co e jestli se změnilo od článku, který jsem publikovala v květnu.   



Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (30/06/2021)

Očkování v těhotenství je doporučeno a mělo by být nabízeno těhotným ženám stejně jako ostatní populaci vzhledem k věku a klinickému riziku.

Těhotné ženy by měly být očkovány látkou od Pfizer-BioNTech nebo Moderna, pokud jako první dávku nedostaly Astra-Zeneca - v tom případě by měla být i druhá dávka Astra-Zeneca. (nové)

Kojení by nemělo být přerušeno z důvodu očkování. Ženy, které se snaží otěhotnět, nemusí přerušovat snahy z důvodu očkování. Očkování neovlivňuje plodnost.

Očkování může být provedeno kdykoliv v těhotenství. V situacích s nízkým rizikem je vhodné očkovat po 12. týdnu těhotenství. U žen s vyšším rizikem infekce nebo vážného průběhu by očkování mělo být nabídnuto co nejdříve. (U žen, které onemocnění Covidem ve třetím trimestru je vyšší riziko předčasného porodu).

 SMFM (Society for Maternal-Fetal Medicine) společně s ACOG a ACNM (30/07/2021)

Očkování chrání před infekcí COVID-19, pomáhá předat protilátky dítěti (protilátky byly nalezeny v pupečníkové krvi a v mateřském mléce). CDC monitoruje nežádoucí účinky u těhotných žen - zatím více než 139 tisíc těhotných žen bylo očkováno a nebyly zaznamenány žádné vážné nežádoucí účinky, nebylo zaznamenáno vyšší riziko ztráty těhotenství, růstových problémů nebo malformací. Očkování neovlivňuje plodnost.

Jediné osoby, které by neměly být očkované jsou ty, které měly vážnou alergickou reakci na některou z látek obsažených ve vakcíně.

Známá rizika COVID-19 v těhotenství:

U 1-3 těhotných žen z 1000 se rozvine vážný průběh nemoci, v porovnání s netěhotnou populací, tu je 3x větší pravděpodobnost potřeby intenzivní péče, 2-3x větší pravděpodobnost nutnosti pokročilé podpory života, lehce zvýšená pravděpodobnost úmrtí, je možné větší riziko porodu mrtvého plodu a předčasného porodu.

Ukázalo se, že ženy v pokročilém věku, s BMI > 35, diabetem, kardiologickým onemocněním, černé a latinskoamerické rasy mají větší riziko vážného průběhu.

Očkování je doporučeno i u kojících žen, není potřeba omezovat kojení kvůli očkování.

Očkování je možné podstoupit kdykoliv v těhotenství.

FIGO 

Stále platí doporučení z března, zhodnotit výhody e nevýhody očkování a možné infekce Covidem.


Česká vakcinologická společnost ČLS JEP (3/06/2021)

Očkování by mělo být nabízeno těhotným ženám podobně jako ostatní populaci na základě věku, klinického a pracovního rizika. Je osobní a individuální volbou těhotné ženy, je vhodné u žen s vyšším rizikem nákazy a zvýšeným rizikem vážného průběhu onemocnění.

Očkování je vhodné plánovat po dokončeném 12. týdnu těhotenství. Při zjištění těhotenství po první dávce je vhodné druhou dávku podat až po 12.tt.

Kojící ženy mohou být očkovány.

U těhotných a kojících zatím neproběhlo dostatečné množství studií, nicméně data zatím ukazují, že vyšší míra komplikací nebyla zaznamenána.

ACOG American College of Obstetricians and Gynecologists (30/07/2021)

ACOG doporučuje, aby se těhotné a kojící osoby nechaly očkovat. Porodníci - gynekologové by měli jít příkladem a nechat se očkovat. (nové)

Není nutné před očkováním provádět těhotenský test. Nebyly nalezeny žádné důkazy o tom, že by očkování ovlivňovalo plodnost.

Poučení osob, které se neočkují, by mělo být zaznamenáno v dokumentaci. Během dalších návštěv by téma mělo být znovu prodiskutováno a očkování nabídnuto znovu. Měly by být vysvětleny očekávatelné vedlejší účinky s tím, že jsou normální reakcí těla na vytváření protilátek.(nové)

Ženy pod 50 let mohou obdržet jakoukoliv z autorizovaých vakcín, je ale třeba zdůraznit vzácné riziko trombózy po podání vakcíny Johnson&Johnson.

Očkování proti Covidu může být podáno s ostatními vakcínami v těhotenství (chřipka, černý kašel). (nové)

Z důvodu možné dočasné lymfadenopatie po očkování by mamografie v rámci preventivních programů měla být provedena před očkováním nebo 4-6 týdnů po něm z důvodů jasnější interpretace výsledků. (nové)

Nezdá se, že by reporty poruch menstruačního cyklu souvisely s očkováním. Není třeba očkování časovat na určitou část cyklu. (nové)


No jo, stala jsem se ultra-vax. Ono když člověk žije x měsíců v domnění, že něco nemůže mít, tak to hrozně moc chce. Ale podařilo se mi získat očkování i jako neregulérní imigrant, juhu! Sice jsem teda dva dny nezvedla paži víc než 45°, ale ta úleva, že pravděpodobně neskončím v nemocnici, kde bych si musela celou péči zaplatit.. A co vy a očkování?



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Masáž hráze v těhotenství

Až 85% žen při prvním porodu utrpí nějaký typ poranění, přičemž toto poranění má mnohdy dlouhodobé následky, zvlášť pokud se jednalo o poranění třetího nebo čtvrtého stupně (nastává cca v 0,5-10%) anebo epiziotomii (jejíž rutinní používání není již dlouhou dobu doporučováno!) Rizikové faktory pro poranění jsou: abnormální polohy plodu, operační vag.porod, překotný porod, makrosomie plodu, obezita matky, nulipara, pokročilý věk matky  Poranění třetího a čtvrtého stupně je spojeno s rozestupem rány, močovou inkontinencí, dyspareunií, anální inkontinencí, fistulemi, prolapsem pánevních orgánů.  A ani nemusíme zmiňovat psychické trauma. Mnoho žen ze strachu z poranění žádá císařský řez (ačkoliv bolest přetrvávající více než jeden rok je častější u žen po SC než po vaginálním porodu - 22% vs 8%). (4) Masáž hráze zvyšuje relaxaci svalů a prokrvení hráze , napomáhá rozšíření tkání a zvýšení jejich elastičnosti, ženy se naučí uvolnit se při pocitu pálení či bolesti hráze, což je důležité při p

Intermitentní poslech ozev plodu

O intermitentním poslechu ozev toho bylo napsáno hodně, ale vzhledem k tomu, že se výsledky, které byly shledány, neodráží v české literatuře, praxi a doporučených postupech, je asi potřeba to stále opakovat. Docela bych polemizovala s Metodickým doporučením MZ ČR...využití porodních asistentek při vedení porodu ...centra porodní asistence (u fyziologického porodu/nízkorizikové ženy). Následující text se bude vztahovat na péči o nízkorizikovou ženu, u které riziko zůstává nízké po celý průběh porodu. Při výskytu komplikací, anomálií při intermitentní auskultaci nebo u jinak rizikové ženy je samozřejmé použití kontinuálního CTG.    Metodické pokyny nám říkají: „Součástí objektivního vyšetření (při příjmu na porodní sál) je ... vstupní CTG“ Není jisté, zda CTG při příjmu přináší výhody. NICE (1)  - Rutinní CTG při příjmu bylo spojeno s nárůstem SC a žádným zlepšením perinatálních výsledků, tyto důkazy ovšem nejsou dostatečně silné. FIGO (2) - CTG při příjmu zvyšuje pravděpodobnost

Indukce laktace – kojení bez porodu, adoptivní kojení

Inspirace na články mi velice často přichází ze sociálních sítí. Zahlédla jsem na instagramu fotku lesbického páru, kde obě ženy kojily a v popisku byl zmíněn Newman Goldfarb protokol, díky kterému je možné navodit laktaci i u ženy, která nikdy neporodila a nebyla těhotná. Musím se vytahat za uši, protože jsem nevěděla, že to je možné. Myslela jsem si, že se toho dá dosáhnout jen u žen, které už někdy kojily, což jak víme, je velice starý proces a všechny princátka měly kojné. Tento proces je vhodný pro adoptivní rodiče / rodiče, kteří se obrátí na náhradní matku, ženy v lesbickém páru, které se chtějí obě podílet na kojení a transgender rodiče. (Ano, byla popsána kazuistika, kdy se podařilo navodit laktaci u 30-leté transženy, která užívala hormonální terapii šest let (1)). U žen, které již kojily je proces většinou jednodušší, ale laktace se dá navodit i u žen, které nekojily. Chce to jen obrovské odhodlání a motivaci . Ale co může být lepší motivace než dát dítěti všechny prot