Přeskočit na hlavní obsah

Masáž hráze v těhotenství

Až 85% žen při prvním porodu utrpí nějaký typ poranění, přičemž toto poranění má mnohdy dlouhodobé následky, zvlášť pokud se jednalo o poranění třetího nebo čtvrtého stupně (nastává cca v 0,5-10%) anebo epiziotomii (jejíž rutinní používání není již dlouhou dobu doporučováno!)

Rizikové faktory pro poranění jsou: abnormální polohy plodu, operační vag.porod, překotný porod, makrosomie plodu, obezita matky, nulipara, pokročilý věk matky 

Poranění třetího a čtvrtého stupně je spojeno s rozestupem rány, močovou inkontinencí, dyspareunií, anální inkontinencí, fistulemi, prolapsem pánevních orgánů. 

A ani nemusíme zmiňovat psychické trauma. Mnoho žen ze strachu z poranění žádá císařský řez (ačkoliv bolest přetrvávající více než jeden rok je častější u žen po SC než po vaginálním porodu - 22% vs 8%). (4)

Masáž hráze zvyšuje relaxaci svalů a prokrvení hráze, napomáhá rozšíření tkání a zvýšení jejich elastičnosti, ženy se naučí uvolnit se při pocitu pálení či bolesti hráze, což je důležité při porodu.

Masáž hráze snižuje riziko potřeby sutury převážné díky redukci provedení epiziotomie. To je více znatelné u nulipar, u multipar máme málo dat (což bylo v literatuře někdy používáno jako argument proti masáži u multipar). U multipar se ale snižuje riziko bolesti hráze v 90 dnech po porodu. Snižuje frekvenci epiziotomií (16-37%) a vážného poranění hráze (30-60%). (4)

Jedna studie zjistila, že u žen, které praktikovaly masáž více pravidelně, byla druhá doba porodní prodloužena, což by mohlo být také tím, že ženy byly motivované převzít větší kontrolu nad porodním procesem a dosáhnout porodu bez poranění. Většina žen souhlasila, že je masáž hráze připravila psychicky (80%) a fyzicky (86%) na porod, 57% souhlasilo, že jim masáž pomohla lépe kontrolovat vypuzení hlavičky. V literatuře se můžeme setkat s obavami, že žena, která po praktikování masáže nedocílí porodu bez poranění, by mohla být zklamaná a při příštím porodu ji nepraktikovat. Ale i přesto, 75% žen řeklo, že by masáž praktikovalo znovu, ač 50% z nich utrpělo poranění. (4)

S masáží hráze by se mělo začít od 34.-35.týdne těhotenství, denně nebo 4x týdně po dobu pěti minut, lze použít rostlinné oleje nebo ve vodě rozpustné lubrifikanty (je lepší se poradit s porodní asistentkou nebo lékařem o vhodném prostředku, obzvláště ty s glycerinem, propylenglykolem nebo parabeny mohou narušit vaginální ekosystém). 

Vzhledem k tomu, že více než 50% žen považuje techniku za složitou, je potřeba řádná edukace. Bolest /diskomfort spojený s masáží většinou ustoupí po dvou týdnech (když se žena naučí uvolnit a "prodýchat" pocit pálení). Ačkoliv máme spoustu důkazů o prospěšnosti masáže hráze v těhotenství, bohužel je stále opomíjena, ženy nejsou poskytovateli péče edukovány a neprovádějí ji. Rozhovor o anatomii a fyziologii perinea a porodu by měl být součástí prenatální péče, stejně jako ujištění, že masáž nezpůsobí zvětšení ("vytahání") poševního vchodu a vagíny. 

Zdroj: www.mumbubhub.co.uk

V jedné studii více než 50% do masáže zapojilo partnera a tímto cítilo větší utužení svazku, masáž s partnerem se také zdála více relaxační a snadnější. Mnohdy vedla k sexuálnímu styku - další zajímavý výzkum tvrdí, že ženy, které ve třetím trimestru provozují sex, mají o 20% menší riziko poranění při porodu. (4)

A teď výběr z nejzajímavějších posledních studií: 

Výhody antenatální masáže hráze v redukci poranění hráze a poporodních patologií, systematická revize, 2020 (1)

Byly analyzovány kontrolované studie se vzorkem 3467 žen. Ženy, které v těhotenství praktikovaly masáž hráze, zažily méně epiziotomii (o 21%) a poranění hráze (o 21%), jizvy se také lépe hojily a ženy udávaly menší bolest. Masáž hráze zkrátila trvání druhé doby porodní a snížila výskyt anální inkontinence. Mezi poraněními prvního, druhého stupně a močovou inkontinencí nebyl rozdíl. Bylo přítomné pravděpodobné zlepšení Apgar skore v první a páté minutě. 

Celá review

Předporodní masáž hráze a trénink pánevního dna snižuje poranění hráze u žen starších 35 let, randomizovaná kontrolovaná studie, 2020 (2)

Studie zkoumala efekt perineální masáže, tréninku pánevního dna a preventivního edukačního programu u žen starších 35 let: 400 žen, polovina poučena o masáží, tréninku pánevního dna a podstoupila edukační program, druhá polovina podstoupila jen edukační program. 

U první skupiny byly porody méně komplikované poraněním hráze (když už, tak spíše prvního a druhého stupně), epiziotomií a poporodní bolestí. 

https://link.springer.com/article/10.1007/s00192-019-03937-6

Intervence týkající se pánevního dna během těhotenství, systematická review, 2018 (3)

Trénink svalů pánevního dna - kratší doba trvání druhé doby porodní, menší výskyt močové inkontinence, žádný rozdíl v anální inkontinenci. 

https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ijgo.12513


Zdroje: 

1) Abdelhakim, A.M., Eldesouky, E., Elmagd, I.A. et al. Antenatal perineal massage benefits in reducing perineal trauma and postpartum morbidities: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Int Urogynecol J 31, 1735–1745 (2020). https://doi.org/10.1007/s00192-020-04302-8

2) Dieb, A.S., Shoab, A.Y., Nabil, H. et al. Perineal massage and training reduce perineal trauma in pregnant women older than 35 years: a randomized controlled trial. Int Urogynecol J 31, 613–619 (2020). https://doi.org/10.1007/s00192-019-03937-6

3) SCHREINER, Lucas, Isabel CRIVELATTI, Julia M. DE OLIVEIRA, Christiana C. NYGAARD a Thais G. DOS SANTOS. Systematic review of pelvic floor interventions during pregnancy. International Journal of Gynecology & Obstetrics [online]. 2018, 143(1), 10-18 [cit. 2021-9-10]. ISSN 00207292. Dostupné z: doi:10.1002/ijgo.12513

4) JE, Ellington, Rizk B a Criso S. Antenatal Perineal Massage Improves Women’s Experience of Childbirth and Postpartum Recovery: A Review to Facilitate Provider and Patient Education on the Technique. Journal of Womens Health, Issues and Care [online]. 2017, 06(02) [cit. 2021-9-10]. ISSN 23259795. Dostupné z: doi:10.4172/2325-9795.1000266

Komentáře

  1. Dost mi pomohli venušiny kuličky, hlavně na posílení pánevního dna. Byla sem úplně jak nemotorná, ale dalo se to rozpohybovat, ale byl to zkrátka porod.

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem utrpěla po porodu zranění, ale naštěstí to nemělo tak velký dopad na mé zdraví. Bylo to také asi dáno tím že jsem si hned objednala dřevěné masážní pomůcky abych zmírnila bolest. Celkově se o tělo snažím pečovat více než tomu bylo v minulosti.

    OdpovědětVymazat
  3. Jak to tak vidím tak ve společnosti se teda moc ta inkontinence neřeší nebo to je jenom můj omezený pohled z vesnice? Přijde mi že některé ženy ani neví o čem se to bavíme. Přitom si všichni platíme zdravotnictví, a tak je to potřeba řešit.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji mockráte za váš komentář!

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak klasifikovat císařské řezy a analyzovat jejich četnost - ROBSON

  Připomeňme, že dle WHO by podíl císařských řezů neměl nikde přesahovat 10-15% . V posledních desetiletích se jejich počet ovšem progresivně zvyšuje, ačkoliv všechny faktory, které se podílejí na tomto fenoménu, nejsou ještě zcela známé. Narůst císařských řezů (SC) je problémem veřejného zdraví a také zdrojem mnohých polemik ohledně rizik pro zdraví a výdajů spojených s tímto nárůstem. Pro porozumění faktorům, které určují tento fenomén a naplánování efektivních opatření pro snížení či zvýšení SC, kde je vhodné, je nezbytné mít nástroje schopné monitorovat a porovnávat podíl císařských řezů v daném zdravotnickém zařízení v průběhu času a mezi různými zdravotnickými zařízeními navzájem. Tradičně se monitoruje percentuální podíl SC na všech porodech na úrovni jednoho zařízení. Tímto způsobem získaná data jsou ovšem velmi variabilní a složité na interpretaci, poněvadž mezi zařízeními se liší úroveň péče (perinatologické centrum vs okresní porodnice), charakteristika rodiček( nízko

Co víme o nástřihu hráze - epiziotomii?

Epiziotomie byla popsána už v roce 1742 a v roce 1921 doporučována u všech porodů nulipar jako prevence porodního poranění . Léta se věřilo, že snižuje riziko závažných poranění a poruch pánevního dna a že její sutura je snadnější. Nicméně v druhé půlce 20.století začalo pomalu vyplouvat na povrch, že asi nebude tak "zázračná", jak jsme si mysleli, a že důkazy, které máme k dispozici, nejsou dostatečně silné.  Epiziotomie - nastřižení pochvy a perinea slouží k zvětšení průměru východu pánevního a usnadnění vypuzení plodu. Jedná se/jednalo se o nejčastější chirurgický zásah na světě vůbec. Četnost se u jednotlivých států pohybuje od 9% do 100%. Krátkodobé efekty epiziotomie: možné rozšíření na poranění 3. nebo 4. stupně (převážně u mediální epiziotomie!!! 11% riziko vs 2% u mediolat.), krvácení a větší krevní ztráta, edém a infekce, poranění konečníku a svěračů, poranění uretry a močového měchýře, hematom, bolest, rozestup jizvy (1) Dlouhodobé efekty: chronická infekce, ano