Přeskočit na hlavní obsah

Co mi dala a vzala hormonální antikoncepce

Takže, když jsem dnes odešla ze školy, měla jsem poměrně jasno, pro jaký článek dozrál čas. A holky, bude sakra dlouhej, protože toho chci hrozně moc říct - jestli se na něj necítíte, hned to tady radši zaklapněte!
No a dneska jsme se po dlouhé době zase viděly celá třída, v podstatě po třech měsících, tolik zážitků, co jsme si potřebovaly říct! Nicméně se pak mezi několika z nás rozpoutala diskuze o hormonální antikoncepci. Jestli začít brát nebo nebrat na problémy s menstruací (nebo spíš nemenstruací). Názor jedné spolužačky byl pro - protože jí to na menstruaci pomohlo (a opravdu hodně lidem pomůže), můj je zásadně proti. Každý ať si udělá názor svůj, ale vysvětlím, proč si myslím to, co si myslím. Je to moje osobní přesvědčení a nikomu ho nevnucuju, jen předkládám body k zamyšlení - proto doufám, že pokud bude diskuze, nebude velmi plamenná. Hodně tomu napomohla naše "třídní" (porodní asistentka) a tento článek od gynekoložky Heleny Máslové. Jo a než začnete, ještě jedna věc, přestaňte používat slovo krámy..Měly bychom být hrdé, že jsme ženy a máme menstruaci!

zdroj: www.ona.idnes.cz
Začala jsem brát roku 2006 Pramino, to mi bylo 16 a samozřejmě kdo by se v tom věku obtěžoval s kondomem. Pramino bylo třífázické (tři řady, každá jiný obsah hormonů, myslím, že teď se od toho ustupuje?). Začaly mi docela fest bolesti hlavy (ty mám i tak, ale toto byly regulérní migrény). Navíc snížení libida, před menses jsem pořád jen brečela a nevěděla proč, a od patnácti trpím na kvasinky, tak už mi ruply nervy a po dvou letech jsem vysadila. Pak jsem sebrala odvahu, našla si jiného gynekologa a nechala si předepsat Jeanine. Protože je prý šetrnější k játrům (nikde se o tom nepíše) a taky je monofázické (stejná dávka hormonů). Vysadila jsem loni v červnu. 

Co mi to vysazení vzalo a antikoncepce dala (relativně):

  • Svobodu v sexu - s kondomem to je prostě vždy něčím přerušené, musíte je kupovat, myslet na to, že ho musíte dát, někomu smrdí latex...taky ti muži mají ke kondomům averzi (prý) a že s nimi nemají takový prožitek (což někdy říkají i ženy). Na druhou stranu - kondom je jediná "pomůcka", co chrání před pohlavně přenosnými chorobami a pozor, pohlavně přenosná choroba je i rakovina čípku. Pokud máte kvasinky jako já, tak si to s partnerem nebudete pořád předávat a mě osobně přijde, že po čase si člověk zvykne a prožitek mu přijde stejný jako bez. Právě díky HA se teď tak rozmáhají ty přenosné choroby. Co se ale týče spolehlivosti, HA je účinná v 99,7% případů (pokud se bere správně), kondom jen okolo 83%, co si budeme povídat, někdy praskne, sklouzne...bohužel ta "účinnost" HA někdy vyúsťuje až v neplodnost. Nesouhlasím s automatickým předepisováním mladým dívkám hned při první návštěvě u gynekologa. Ještě není nastartovaný cyklus pořádně. Asi takhle, přirovnejme dělohu k nohám. Máte nohy - můžete chodit, máte dělohu - máte menstruaci a můžete mít děti. A když se rozhodnete, že chcete běžet - otěhotnět, tak prostě běžíte. Ale když ty svý nohy x let nepoužíváte a jen ležíte, tak přece nemůžete čekat, že se kdykoliv postavíte a poběžíte. Můžete s nima dělat třeba na posteli pohyby jakože běžíte (pseudomenstruace, co je u HA), ale po takové době prostě plnohodnotně nepoběžíte - neotěhotníte. Aby se to tak řeklo, tak to leželo ladem. Navíc, když berete několik let třeba od patnácti, tak se pravděpodobně ani nezačaly tvořit vaše hormony a nenastartoval se pořádně normální koloběh. A vy jste tam hnedka šuply něco umělýho. A tělo si zvykne a je potom líný samo něco tvořit. Samozřejmě, někdy je HA účinná na srovnání cyklu a takovýhle věci, to já vůbec nepopírám. Chrání před jistými druhy rakoviny, některé ovšem zase podporuje. Prostě každý podle svého, ale gynekolog vám ty negativa většinou neřekne. A kvůli akné, ve dvanácti letech? To mi přijde s prominutím jako šiblej důvod.  A ještě k tomu oplodnění a vysazení - některé asi vážně nechcete otěhotnět, to chápu, nevím, co na to říct. Docela úspěšná je prý symptotermální metoda, ale to vyžaduje jistý čas a oběť, není to lehké jako spolknout prášek :(.
  • Hezkou pleť - jo, za měsíc se mi dřív udělal jeden nebo dva pupínky. Nemluvím ani o hladkým dekoltu. Teďka docela bojuju. Ale vidím to pozitivně - objevuji aspoň svět přírodní kosmetiky, sice devět měsíců uplynulo a zlepšení jen mírná, nicméně akné aknéovatý to není a na okolí zvysoka kašlu a dál si chodím vesele nenamalovaná. 
  • Vlasy nemastné déle než jeden a půl dne. Bohužel, mastí se jak o život a zatím jsem moc nevymyslela, co s tím. Ale kdyžtak prostě udělám culík a pohoda párek. Se mi to asi mluví, že? :D
  • Víte, co mi taky HA přinesla? Nádhernou nezhoubnou bulku v prsu. To si takhle ležíme a Pucík najednou, že tam něco mám. A já hloupá samozřejmě neprovádím každý měsíc samovyšetření prsu...Tak jsem hnala na ultrazvuk, ty dva dny pocitů, že by to mohla být rakovina, brrrr! Naštěstí jen fibroadenom, ale abych citovala doktorku: "Vy berete hormonální antikoncepci, že? No s tímhle nám sem chodí hodně mladých holek." A pak, že má chránit proti rakovině prsu. Jenže takovýhle různý nezhoubný útvary akorát vytváří podhoubí pro ty zhoubný. Dokud se moje bulka nějak nezvětší a nenaznají, že by chtěla vyříznout, tak tam bude. A není to fajnový pocit. 
  • Věděla jsem přesně, kdy to dostanu. Alespoň z počátku. Pak mi to občas vynechalo. Tak jsem se bála/těšila, že jsem těhotná, ale nikdy nic. A doktor, že to ta Jeanine takhle dělá a že to ostatním ženám vyhovuje. No prosím, ale já jsem ženská a chci všechny svý funkce, co můžu mít! Prý je pro ženu nepřirozené, každý měsíc menstruovat, že dřív byly stále těhotné, že se menstruací ztrácí železo a kdo ví kde co. Při těhotenství se železo taky ztrácí, skoro každá těhotná ho bere v tabletkách. Ale musím uznat, že jsem si cenila možnosti posunout menses - dělala jsem to jen kvůli letní dovče (jak to budu dělat teď, netuším...ale třídní cosi říkala o homeopatii, že jde tu menstruaci hodně zmírnit). Naštěstí mi to nedělalo žádné problémy jako špinění atd., mnoha mnoha známým ovšem jo. A co se týče pravidelnosti teď, když neberu - první dva měsíce po 30 dnech, pak se interval prodloužil ke 45 (ne, že by mě to vadilo) a poslední dva měsíce zase po 30, takže mám pocit, že se to stabilizovalo a bude takhle fungovat už snad pořád. 
  • Menstruace nebolela víceméně. Teď bolí, ale jen první den. Je fakt, že v tu chvíli naprosto přesně chápu, jak se cítí ženy na sále :D Prodýchávám bolesti, trávím den v teplé sprše. Ale dá se to zvládnout a je to alespoň pro mě hezký pocit, že jsem to zvládla. Že funguju tak jak mám a umím si s tím poradit :)
  • O něco větší prsa - to je nepopiratelný fakt, že se prsa při užívání zvětší aspoň o maličko. Teď jsou menší - ale já to nějak nepozoruju.
  • Antikoncepce mi taky dala pár kil navíc a zhoršení celulitidy. Ale to prý může být i naopak, takže nevím, jestli je objektivní toto nějak soudit. 
  • Při HA jsem teda měla neuvěřitelné PMS syndromy. Napětí prsou, přecitlivělost, labilnost, pocity, že je všechno absolutně naprd a nikdy to nebude lepší. Poslední dobou se občas divím, když menses přijde, protože týden před nestihnu nějak zaznamenat tyto pocity, které byly rutinou. 
  • Větší bolesti hlavy. Ne jak při Praminu, ale mnohem častější než teď. 
  • Ušetřím. Skoro tři stovky měsíčně. Jasně, kondomy něco stojí, ale vzhledem k tomu, že nemám stálého partnera, tak si aspoň při náhodném styku nekoleduju o pohlavní nemoc!

Věci, co mi HA dala a vzala, co jsou do značné míry diskutabilní: 
  • Vysoký cholesterol. To je diskutabilní, pokusím se vyštrachat nějaké studie a kdyžtak to tu editnu. Ale před dvěmi roky jsem měla hodně vysoké hodnoty, teď úplně v normálu - nenapadá mě jiná souvislost. 
  • Pevnější nehty - další věc, u které nevidím jinou souvislost
  • Na jaře roku 2006, na exkurzi do Osvětimi, měsíc po nasazení HA, jsem začala mít křečovité bolesti břicha, vždy jsem se celá zpotila studeným potem a bylo mi fakt zle. To se takhle opakovalo občas. Byla jsem u doktorky i na ultrazvuku a nic. Jeden čas jsem si myslela, že mám alergii na maso, jenže pak se to objevilo třeba po zeleninovým salátu. Vždycky teda po jídle, i když mám pocit, že někdy jen tak. Fakt mě to trápilo. Za opravdu zvláštní věc považuji, že od června 2012 jsem tuto bolest nikdy víc nezažila ;) (ani když jsem se přežrala :D)
  • Výrazně mi snížila chuť na sex. Ne, že bych byla nějaká nymfomanka, to rozhodně ne. Ale chuť na sex byla opravdu minimální. Teď je to mnohem lepší. 
  • Po vysazení se mi o něco zlepšily kvasinky.
  • Existují seriozní výzkumy, které vyzkoumaly, že estrogeny v pitné vodě mění rybám pohlaví. A jsou jisté domněnky, že působí i na muže a jejich problémy s plodností. 
A co gynekolog dost často neřekne: 
  • Často se nezeptá, jak to je ve vaší rodině s cévními chorobami. Jakmile má babička nebo mamka křečové žíly, tak už to zavání. HA totiž 2x zvyšuje riziko trombózy a je fakt, že jich přibývá i u mladých žen. V populaci je taky častá Leidenská mutace (okolo 6-9% lidí) - mutace v genu, která způsobuje vyšší srážlivost krve, heterozygot 3-6x, homozygot mnohonásobně víc. (Edit 3.3.15: A ptze mamka je heterozygot, nabrala jsem si v práci krev a je tam! A teď si to vemte, Leiden + kouření + dost zatížená rodinná anamnéza...ale na to se často nikdo neptá. Na druhou stranu Leiden může snižovat šanci otěhotnění a úspěšného donošení :D)...Abychom si úplně nelhaly do kapsy, tak těhotenství riziko zvyšuje 3x, ale těhotná je žena jen devět měsíců, ne několik let. Taky se moc neptají na kouření. Na letáku sice píšou, že nad 35 let a 20 cigaret denně, ale ono...i ty dvě denně mají určitě vliv. Kdy se ještě jindy nemá brát si přečtete v každým letáku a není to krátký výčet. Jako malá jsem měla špatný játra a kdysi nějakou tu mononukleozu, taky se na to nikdo neptal. 
    • Edit 28.9.13 - Dnes jsem přišla z praxe a měly jsme rodící ženu, která měla ve 23 letech hlubokou žilní trombózu z HAK a byla heterozygot Leidenské mutace. Docela málo let na to mít trombózu :(. A co se tak koukám do papírů, ten Leiden se tam neobjevuje uplně ojediněle a vyjímečně. Takže asi tak.
Abych to shrnula, cítím se mnohem líp, když neberu. Když se koukám, jak jsem to sepsala, tak mi vychází víc plusů. Mám ze svého těla radost. Prostě je to na každém. Pokud si vzpomenu na další věci, co jsem zapomněla, tak určitě editnu. Děkuji, že jste dočetly až sem. A na závěr něco k zamyšlení z článku Meduňky z rozhovoru s Helenou Máslovou:
"Zvyšující se neplodnost v naší společnosti lze připsat na vrub tomu, že se narušil biopsychosociální model mateřství. Milion dvě stě tisíc Češek je dnes pomocí hormonů převedeno do umělé neplodnosti, a když půlku reprodukční populace převedete do neplodnosti, nemůžete se pak divit, že nastanou problémy s plodností."..."Hodnotu ženy vidí 99% mladých mužů pouze v tom, jak vypadá. Zajímá je pouze její sexuální disponibilita. Dívky to přijaly a svoji hodnotu odvozují od toho, nakolik jsou atraktivní, zda mají správné míry atd. Mateřská role z konceptu hodnoty ženy úplně vypadla." "Pokud se vzpamatuje jedna, systém ji semele, ale když k tomu bude přistupovat jinak celá nová generace.."

A co vy a hormonální antikoncepce? 

Komentáře

  1. super článek:) já antikoncepci nikdy nebrala a nikdy doufám ani nebudu... nejde ani tak o ty zdravotní hlediska, jako spíš o můj pocit "cítění se ženou"... myslím, že naše tělo funguje úchvatně včetně všech změn hormonálních hladin během cyklu, a že ten cyklus musí vyzrát, než je uplně fyziologický, takže předepisování na akné a podobné ptákoviny neberu... gynekologové bohužel kolikrát hledí spíš na vlastní byznys než na zdraví pacientek... zkušenot z praxe na medicíně:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mi povídej, farmaceutický firmy ovládaj svět :) Jinak s tebou naprosto souhlasím! A na medinu jsem chodila tři semestry :D

      Vymazat
  2. Článek jsem celý zhltla jako malinu, ikdyž mám jiný názor. Sama HA beru a to konkrétně Jeanine ;) už asi 3 roky a nemůžu si stěžovat. Rozhodně ji neplánuji vysadit, ale chápu, že každý to má prost jinak. :) Souhlasím s tebou ale v tom, že je hloupost, aby do sebe holky cpaly HA od 15 let...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, však jsem několikrát zdůraznila, že někomu to může vyhovovat, jen jsem chtěla upozornit na některé věci, o kterých se možná nemluví

      Vymazat
  3. Já zažila takový náhlý rozhodnutí, že už mě nebaví mít velikost 38 a nenosit kvůli celulitidě minisukně když bez antikoncepce mám 34ku a nohy jak porculán, předloni na konci léta. Do loňského podzimu jsem zhubla asi 8 kilo, ale zároveň se mi zhoršilo akné takovým způsobem, že jsem se styděla za světla vylézat z pokoje (taky jsem se přestěhovala na kolej, o to to bylo horší). Teď HA zase beru (YAZ, jedinou, která mi vyhovuje - a taky z těch nejdražších na trhu ofc :/ ) a nemůžu si to vynachválit... Příčí se mi to, hlavně když se jinak snažím žít "přírodně", ale paradoxně se s HA cítím líp (nejen v otázce pleti).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A po té YAZ si zase přibrala nebo je to dobré? Jasně no, ono to je takové pohodlné. Na druhou stranu, když by neexistovala možnost HA brát, tak by to člověk taky nějak přežil :) Ale když už to máme, tak proč to nevyužít, že...

      Vymazat
  4. Mě by zajímalo, co bys poradila těm, které opravdu otěhotnět nechtějí. Je mi 22, ant beru 2 roky a zatím (zaklepat na dřevo) si nemůžu na nic stěžovat. Vím, že namítneš kondom, ale už se mi několikrát stalo, že prostě praskl a co pak? Mimi ani jeden z nás nechce, nebo spíš na to nejsme ještě připravení...A teď babo raď..
    Ale souhlasím s tím, že v 15 to předepisovat na akné je opravdu blbost. Určitě by se měl nechat cyklus ustálit, a možná později se i ant. lépe snáší :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi několikrát stalo, že prasknul.. a popravdě nevím. Mělo by to být tak, že se žena dokonale pozná a pak je schopná podle hlenu, slin (to zní všechno děsně), bazální teploty sama určit, kdy má zrovna plodné a neplodné. Ale kdo by se s tím dělal a taky to není spolehlivé. Takže, fakt nevím. Zase na druhou stranu, že žena otěhotní je docela souhra náhod, někdy se divím, že to vůbec může vyjít, ale ono to takhle na potvoru dost často vyjde o.O

      Vymazat
  5. A ještě jedno doplnění, vir HPV (způsobující rakovinu děložního čípku) lze chytit i při použití kondomu...bohužel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, a při jiných tehcnikách než jen styk, ale rozhodně to rizikko snižuje.

      Vymazat
  6. tak já bych teda chtěla říct, že mě gynekoložka o rizicích řekla (trombóza, kouření) a udělala mi i jaterní testy, protože jsem před pár lety měla mononukleózu. Ale docela se mi líbí symtotermální metoda, kterou bych někdy chtěla zkusit místo HA (líbí se mi myšlenka porozumět tomu jak moje tělo funguje a v jaké fázi se zrovna nachází:), bohužel si nevěřím, že bych byla dostatečně disciplinovaná na každodenní měření atd.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi šťastná žena, mě se to nikdo neřekl :( Jojo, o té metodě už jsem něco slyšela, chtěla jsem to tu napsat, ale byla jsem poněkud lenošivá si to nastudovat :) ale je fakt, že když jsem někdy piluli zapomněla vzít, pochybuju, že bych pravidelně dělala takovéto věci :)

      Vymazat
  7. Super článek .. jakobych ho psala já :D V 16ti jsem začala brát Pramino, po dvou letech jsem šíleně přibrala a bylo mi pořád špatně. Tak jsem ho vysadila, ale nechala jsem si předepsat Lindynette. HA jsem brala celkově 10 let .. teď je mi 27, antikoncepci jsem před 4mi měsíci vysadila. První menstruace po vysazení HA byla porod :D myslelal jsem, že umřu. Teď se to ustálilo a cítím se fajn. Což ovšem nemůžu říct o akné, které mám na zádech, v dekoltu a na obličeji :-( Vlasy mi padají a více se mastí !!! Ale taky jsem začala objevovat krásy přírodní kosmetiky, pročišťuju tělo různýma bylinkama a doufám, že bude líp :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida, to jsme na tom fakt dost podobně :)) já si říkala, že když už to je 9 měsíců, tak snad to akné povolí a zatím nic a vlasy taky ne :/ ale je fakt, že zatím nepiju žádný čaje a neprovádím detoxikace...možná by to pomohlo...ale taky věřím, že bude líp :)

      Vymazat
  8. Mne zistili vysokú zrážanlivosť krvi a preto nemôžem užívať bežnú HA. S doktormi sme sa však zhodli, že keďže mnou hormóny stále lomcujú(akné mi "vyraší" na tvári veľmi rýchlo a strašne dlho trvá, kým sa ho zbavím), bolo by fajn nájsť aj iné riešenie ako HA.
    Tento článok je veľmi zaujímavý, asi ho pošlem ďalej medzi kamarátky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je fakt, že na to akné to zabírá pěkně..ale zase existuje x věcí, co účinkujou přímo na to akné (bohužel o něco pomaluji), tak proč zahlcovat něčím celé tělo...posílej, budu ráda :)

      Vymazat
  9. Děkuji za Tvůj článek. Sama po 10 letech užívání Jeanine / a 1 jiné antikoncepce, která dle gynekoložky měla mít stejné složení a být levnější - na to student vždy slyší :-)....jsem určitě pro nebrat. Po dlouhém rozmyšlení zda vysadit či ne ( sex s kondomem ala noční můra) jsem došla do fáze, že už si do těla nehodlám pumpovat dobrovolně chemikálie. Zhubla jsem na svou původní váhu, zmizela mi dost podstatně celulitida, zvýšila se chuť na sex. Cítím se lépe a znuvu objevuji co to znamená být ženou- se svými cykly.Pleť mi dává sežrat těch 10 let zobání... ale jsem přesvědčená, že to za to stojí. Stala se ze mě odbornice na kondomy :-) a mám už svou značku se kterou se dá říct, že je to jako za mlada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, stejný názor :) a kondomy mi vůbec neva, akorát to není tak pohodlné a člověk si na to musí myslet :)

      Vymazat
  10. Ahoj, super článek! Naprosto souhlasim, brala jsem lindynette 4 roky, stále mně bolely prsa, skoro žádná chuť na sex, a kdyz se mi objevil fibroadenom, rozhodla jsem se konecne vysadit a jsem fakt ráda. Prsa nebolí vůbec, chuť je zpátky, přestaly kvasinky..pleť se teda zhoršila, a to jsem nikdy moc problémy neměla. A taky mam rozhozenej cyklus, 40 az 60 dni je u me normální. HA už nikdy víc, jsem teď mnohem spokojenější! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já beru hormonální antikoncepci už od svých sedmnácti let. Nikdy jsem s ní neměla problémy, ale co ji beru po porodu, strašně se mi zhoršuje pleť. A to beru tu stejnou hned od začátku. Dneska jsem si přečetla nějaké rady na této skvělé webové stránce , tak snad to zabere. Už jsem upřímně zoufalá.

    OdpovědětVymazat
  12. Ješitná blondýna27. dubna 2021 v 11:38

    Fajn článek. Já jsem HA musela úplně vysadit kvůli problémům s pletí. Po vysazení se to navíc ještě trochu zhoršilo, ale doktor mi radil, ať vytrvám. Naštěstí jizvičky po akné mi vyléčila galvanická žehlička a produkty Nuskin... Takže teď mám pleť relativně čistou a normální. Ale tenkrát to bylo hrozné období. Akné jsem neměla jen na obličeji, ale i na krku, hrudi, rukou... Prostě všude. Doktor mi tvrdil, že se prostě jedná o reakci těla na zvýšenou dávku hormonů, které nepřijímá a že mi to v nějaké míře udělají každé prášky. Tak nezbývalo než přestat zobat. Jinak vám děkuji za fajn článek, který to pěkně osvětluje. Myslím, že to téma HA je hodně opomíjené. ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji mockráte za váš komentář!

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak klasifikovat císařské řezy a analyzovat jejich četnost - ROBSON

  Připomeňme, že dle WHO by podíl císařských řezů neměl nikde přesahovat 10-15% . V posledních desetiletích se jejich počet ovšem progresivně zvyšuje, ačkoliv všechny faktory, které se podílejí na tomto fenoménu, nejsou ještě zcela známé. Narůst císařských řezů (SC) je problémem veřejného zdraví a také zdrojem mnohých polemik ohledně rizik pro zdraví a výdajů spojených s tímto nárůstem. Pro porozumění faktorům, které určují tento fenomén a naplánování efektivních opatření pro snížení či zvýšení SC, kde je vhodné, je nezbytné mít nástroje schopné monitorovat a porovnávat podíl císařských řezů v daném zdravotnickém zařízení v průběhu času a mezi různými zdravotnickými zařízeními navzájem. Tradičně se monitoruje percentuální podíl SC na všech porodech na úrovni jednoho zařízení. Tímto způsobem získaná data jsou ovšem velmi variabilní a složité na interpretaci, poněvadž mezi zařízeními se liší úroveň péče (perinatologické centrum vs okresní porodnice), charakteristika rodiček( nízko

Masáž hráze v těhotenství

Až 85% žen při prvním porodu utrpí nějaký typ poranění, přičemž toto poranění má mnohdy dlouhodobé následky, zvlášť pokud se jednalo o poranění třetího nebo čtvrtého stupně (nastává cca v 0,5-10%) anebo epiziotomii (jejíž rutinní používání není již dlouhou dobu doporučováno!) Rizikové faktory pro poranění jsou: abnormální polohy plodu, operační vag.porod, překotný porod, makrosomie plodu, obezita matky, nulipara, pokročilý věk matky  Poranění třetího a čtvrtého stupně je spojeno s rozestupem rány, močovou inkontinencí, dyspareunií, anální inkontinencí, fistulemi, prolapsem pánevních orgánů.  A ani nemusíme zmiňovat psychické trauma. Mnoho žen ze strachu z poranění žádá císařský řez (ačkoliv bolest přetrvávající více než jeden rok je častější u žen po SC než po vaginálním porodu - 22% vs 8%). (4) Masáž hráze zvyšuje relaxaci svalů a prokrvení hráze , napomáhá rozšíření tkání a zvýšení jejich elastičnosti, ženy se naučí uvolnit se při pocitu pálení či bolesti hráze, což je důležité při p

Co víme o nástřihu hráze - epiziotomii?

Epiziotomie byla popsána už v roce 1742 a v roce 1921 doporučována u všech porodů nulipar jako prevence porodního poranění . Léta se věřilo, že snižuje riziko závažných poranění a poruch pánevního dna a že její sutura je snadnější. Nicméně v druhé půlce 20.století začalo pomalu vyplouvat na povrch, že asi nebude tak "zázračná", jak jsme si mysleli, a že důkazy, které máme k dispozici, nejsou dostatečně silné.  Epiziotomie - nastřižení pochvy a perinea slouží k zvětšení průměru východu pánevního a usnadnění vypuzení plodu. Jedná se/jednalo se o nejčastější chirurgický zásah na světě vůbec. Četnost se u jednotlivých států pohybuje od 9% do 100%. Krátkodobé efekty epiziotomie: možné rozšíření na poranění 3. nebo 4. stupně (převážně u mediální epiziotomie!!! 11% riziko vs 2% u mediolat.), krvácení a větší krevní ztráta, edém a infekce, poranění konečníku a svěračů, poranění uretry a močového měchýře, hematom, bolest, rozestup jizvy (1) Dlouhodobé efekty: chronická infekce, ano