Přeskočit na hlavní obsah

CTG: Jak bych si byla přála, aby mi někdo vysvětlil hypoxii při porodu, část 2

  Článek navazuje natento, který se zabývá především deceleracemi, co dělat a nedělat. Tentokrát se podíváme na variabilitu, brady- a tachy-kardii.

Velmi zúžená/silentní variabilita

Pokud trvá méně než 40-45 minut je téměř vždy vázaná na fázi spánku nebo klidného bdění. Pokud trvá více než 40 minut, ale méně než 90 minut, již jde o suspektní parametr. Jediným řešením je pozorná monitorace a stimulační test (např. Clarkův test – při vaginálním vyšetření se jemně a opakovaně dotknout hlavičky – pokud má plod ještě rezervy, akceleruje). Pozitivita testu (=akcelerace) vylučuje acidózu. Naopak při deceleraci je vhodné provést odběr vzorku fetální krve ze skalpu plodu.

Pokud je variabilita silentní více než 90 minut, jedná se o patologii a ta se již nedá řešit konzervativně, neboť mozek již není dostatečně zásoben kyslíkem – závažná hypoxie. K lepšímu pochopení situace nám může pomoct stimulační test, kontrola plodové vody a odpověď plodu na změnu polohy matky. Pozor pokud se k této patologii přidruží lehká tachykardie nebo občasné shallow late decelerace.

Bradykardie

Bradykardie je odpověď na akutní a prodlouženou hypoxii a závažnost je vázaná na její trvání, hloubku a (ne)přítomnost variability. Všechny akutní stavy mohou způsobit tento pattern. Je potřeba uvědomit si, že závažná bradykardie spojená se silentním pásmem je terminální fáze vázaná na asfyxii myokardu a CNS, která předchází úmrtí.

Při bradykardii plod ztrácí 0,01-0,04 pH každou minutu, takže stačí deset minut a z normality se dostane do vážné metabolické acidózy. Pokud je plod vysoce citlivý k hypoxickým inzultům (IUGR, předčasný porod), časy se zřetelně zkracují. Řešením je skoro vždy akutní císařský řez.

Tachykardie

Pokud se nevyřeší sama a na vině není horečka matky, je třeba vždy myslet na infekci plodu (chorionamnionitis), obzvlášť při nižším gestačním stáří.

Mírná tachykardie může být tolerována po delší dobu než závažná. Důležité je pochopit její příčinu, pokud má matka tělesnou teplotu >37,8°C, je nutné podat antipyretika (vzestup mateřské teploty i jen o jeden stupeň posouvá disociační křivku fetálního hemoglobinu směrem doprava = snížení afinity Hb ke kyslíku).

Pokud je fetální frekvence >200 tepů/min musíme rozlišovat mezi tachykardií s pomalejším a postupným vznikem a arytmií (paroxysmální supraventrikulární tachykardie, flutter síní), která vzniká náhle s rychlým vzestupem a její přítomnost po delší dobu je spojená s vysokým rizikem srdeční dekompenzace, hydropsu, ascitu a úmrtím plodu. 

 Volně převzato z Rivista di ostetricia e ginecologia pratica e medicina perinatale Vol. XXVII N.1/2012: Luana Danti - Ipossia fetale in travaglio di parto: che fare?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Masáž hráze v těhotenství

Až 85% žen při prvním porodu utrpí nějaký typ poranění, přičemž toto poranění má mnohdy dlouhodobé následky, zvlášť pokud se jednalo o poranění třetího nebo čtvrtého stupně (nastává cca v 0,5-10%) anebo epiziotomii (jejíž rutinní používání není již dlouhou dobu doporučováno!) Rizikové faktory pro poranění jsou: abnormální polohy plodu, operační vag.porod, překotný porod, makrosomie plodu, obezita matky, nulipara, pokročilý věk matky  Poranění třetího a čtvrtého stupně je spojeno s rozestupem rány, močovou inkontinencí, dyspareunií, anální inkontinencí, fistulemi, prolapsem pánevních orgánů.  A ani nemusíme zmiňovat psychické trauma. Mnoho žen ze strachu z poranění žádá císařský řez (ačkoliv bolest přetrvávající více než jeden rok je častější u žen po SC než po vaginálním porodu - 22% vs 8%). (4) Masáž hráze zvyšuje relaxaci svalů a prokrvení hráze , napomáhá rozšíření tkání a zvýšení jejich elastičnosti, ženy se naučí uvolnit se při pocitu pálení či bolesti hráze, což je důležité při p

Intermitentní poslech ozev plodu

O intermitentním poslechu ozev toho bylo napsáno hodně, ale vzhledem k tomu, že se výsledky, které byly shledány, neodráží v české literatuře, praxi a doporučených postupech, je asi potřeba to stále opakovat. Docela bych polemizovala s Metodickým doporučením MZ ČR...využití porodních asistentek při vedení porodu ...centra porodní asistence (u fyziologického porodu/nízkorizikové ženy). Následující text se bude vztahovat na péči o nízkorizikovou ženu, u které riziko zůstává nízké po celý průběh porodu. Při výskytu komplikací, anomálií při intermitentní auskultaci nebo u jinak rizikové ženy je samozřejmé použití kontinuálního CTG.    Metodické pokyny nám říkají: „Součástí objektivního vyšetření (při příjmu na porodní sál) je ... vstupní CTG“ Není jisté, zda CTG při příjmu přináší výhody. NICE (1)  - Rutinní CTG při příjmu bylo spojeno s nárůstem SC a žádným zlepšením perinatálních výsledků, tyto důkazy ovšem nejsou dostatečně silné. FIGO (2) - CTG při příjmu zvyšuje pravděpodobnost

Indukce laktace – kojení bez porodu, adoptivní kojení

Inspirace na články mi velice často přichází ze sociálních sítí. Zahlédla jsem na instagramu fotku lesbického páru, kde obě ženy kojily a v popisku byl zmíněn Newman Goldfarb protokol, díky kterému je možné navodit laktaci i u ženy, která nikdy neporodila a nebyla těhotná. Musím se vytahat za uši, protože jsem nevěděla, že to je možné. Myslela jsem si, že se toho dá dosáhnout jen u žen, které už někdy kojily, což jak víme, je velice starý proces a všechny princátka měly kojné. Tento proces je vhodný pro adoptivní rodiče / rodiče, kteří se obrátí na náhradní matku, ženy v lesbickém páru, které se chtějí obě podílet na kojení a transgender rodiče. (Ano, byla popsána kazuistika, kdy se podařilo navodit laktaci u 30-leté transženy, která užívala hormonální terapii šest let (1)). U žen, které již kojily je proces většinou jednodušší, ale laktace se dá navodit i u žen, které nekojily. Chce to jen obrovské odhodlání a motivaci . Ale co může být lepší motivace než dát dítěti všechny prot