Přeskočit na hlavní obsah

Dnes je Mezinárodní den porodních asistentek - Follow the Data: Invest in Midwives

 

Dnes je mezinárodní den porodních asistentek! ICM (International Confederation of Midwives) pro letošní rok zvolila téma Follow the data: Invest in Midwives.

ICM se zasazuje o to, aby do centra dění byly postaveny porodní asistentky, protože jsou nezbytné ke zlepšení kvality mateřské a novorozenecké péče (s cílem snížit celosvětově mateřskou úmrtnost pod 70 : 100.000 do roku 2030).

Investování do porodních asistentek je efektivním a výhodným způsobem, jak zlepšit zdraví matek a dětí a snížit mateřskou a novorozeneckou úmrtnost. Péče porodní asistentky vede k excelentním mateřským a novorozeneckým výsledkům.

(Berme na vědomí, že tato akce – Follow the data: Invest in Midwives – se vztahuje na celý svět, tj. i na rozvojové země)

Dosažení univerzálního pokrytí péče porodní asistentky do roku 2035 by mohlo odvrátit 67% mateřských úmrtí, 64% novorozeneckých úmrtí a 65% úmrtí v děloze. Zachránilo by to 4.3 miliony životů ročně do 2035.

I 25% nárůst v pokrytí péče porodní asistentkou každých pět let by mohlo zabránit 41% mateřských úmrtí, 39% novorozeneckých úmrtí a 26% úmrtí v děloze. Bylo by zachráněno 2.2 milionů životů.

I mírné, 10%-ní pokrytí každých pět let by odvrátilo 22% mateřských úmrtí, 23% novorozeneckých úmrtí a 14% úmrtí v děloze. Což je 1.3 milionů životů.

Obzvlášť v tento rok, kdy díky pandemii zemřelo mnoho žen i porodních asistentek, je nutné, aby vlády, zákonodárci a organizace konečně reagovali a investovali do porodních asistentek.

Data jsou informace, fakta nebo čísla, určená ke zkoumání a k činění rozhodnutí. Organizace porodních asistentek ovšem musí z těchto dat extrahovat uchopitelnou a účinnou informaci, kterou předložit zákonodárcům.

Proč musíme používat data?

Protože slouží k tomu, aby naše obhajoba byla víc pádná a přesvědčivá. Data a důkazy jsou nezbytné pro činění informovaných rozhodnutí, stanovení cílů, vytvoření poselství a ovlivnění zákonodárců. 


 

Key messages Mezinárodního dne porodních asistentek 2021:

  • Investování do porodních asistentek zachraňuje životy, zlepšuje zdraví a posiluje zdravotní systém.
  • Investování do porodních asistentek může zachránit až 4.3 milionů životů ročně.
  • Na světě chybí 900.000 porodních asistentek. Ty, které máme, mnohdy nemůžou plně rozvinout svůj potenciál.
  • Porodní asistentky nemohou být nahrazeny jinými profesemi, protože ty chybí taky. Více porodních asistentek uleví doktorům a zdravotním sestrám, které se můžou zaměřit na jiné zdravotní potřeby.
  • Porodní asistentky se podílejí na podpoře zdraví. Mohou poskytnout až 90% nezbytné péče v sexuální, reprodukční, mateřské a novorozenecké sféře. Napříč tomu ji poskytují v méně než 10%.


  • Porodní asistentky jsou nezbytné – obzvlášť během světové pandemie.
  • COVID se dotkl všech aspektů zdravotního systému, včetně péče o matky, novorozence, dospívající, sexuálního a reprodukčního zdraví. Hrozí zhoršení zdravotního stavu populace – více nechtěných těhotenství, sexuálně přenosných nemocí, nezákonných potratů a zdravotních komplikací u matek, novorozenců a dospívajících.
  • COVID prohloubil chronický nedostatek porodních asistentek.
  • Porodní asistentky se mohou starat o ženy, děti a dospívající mimo zdravotnická zařízení, což je v této době klíčové.
  • Porody doma chrání ženy a rodiny před vystavením se COVIDU.
  • Není možné přeřadit porodní asistentky na roli zdravotní sestry a nechat je se starat o všeobecné pacienty a prohlubovat tak tím ještě víc jejich nedostatek.


  • Porodní asistentky musejí být dobře vzdělané, vyškolené a řízené. Musí pracovat v prostředí, které jim dovoluje být efektivní – být částí multidisciplinárního týmu s vhodnými zdroji k dispozici.
  • Investovat do porodních asistentek znamená investovat nejen do jejich počtu, ale také do jejich vzdělání, kvalifikace, řízení a pracovního prostředí.
  • Jen 4 ze 73 zemí udávají odpovídající počet porodních asistentek pro poskytnutí adekvátní péče.
  • Investování do porodních asistentek má vliv na širší ekonomiku.
  • Investování do porodních asistentek je jednou z nejpřímějších a nejvýhodnějších cest jak dosáhnout sexuálního a reprodukčního zdraví.


  • 93% porodních asistentek jsou ženy, 70% všech zdravotnických pracovníků jsou ženy.
  • Porodní asistentky často nemohou poskytnout plný rozsah své péče taky díky sexismu.
  • Jako následek zastaralých genderových rolí jsou porodní asistence a starání se o ženy a novorozence široce podhodnocené.
  • Hlasy porodních asistentek jsou často ignorovány nebo vyloučeny z procesu rozhodování.
  • Každý den porodní asistentky trpí genderovou diskriminací v práci. Zaslouží si adekvátní pravidla, plat a ochranu.
  • Genderová diskriminace a snižování hodnoty ženy ve zdravotnictví jsou důsledkem nedostatečného investování do vzdělání a profesionalizace porodní asistence.
  • Porodní asistentky jsou ústřední figurou boje za práva žen, dětí a komunit, ale velmi často jsou zbaveny svých vlastních práv: odpočinku a sebepéče, adekvátního platu, ochrany před diskriminací.
  • Jen 1 ze 4 vedoucích rolí zastává žena, nehledě na to, že 80% zdravotnických pracovníků jsou sestry a porodní asistentky. Je potřeba víc porodních asistentek ve vedoucích rolích.
  • Porodní asistentky zachraňují životy a poskytují nezbytnou péči každý den, přesto nejsou slyšet. 11% států uvedlo 0 porodních asistentek ve vedoucích rolích. 50% udává žádnou porodní asistentku na ministerstvu zdravotnictví. V Evropě jen 15% států má leadership v porodní asistenci na národní úrovni. 

Dnes by ICM mělo vydat zprávu o stavu Světové porodní asistence, uvidíme co shledali. Musím říct, že to jsou všechno krásná slova, souhlasím se vším, takže pak člověku trochu zmrazí úsměv na rtech, když slyší, co si myslí naši zákonodárci - viz Jednání o úhradě služeb porodní asistentky několik týdnů zpátky. 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Masáž hráze v těhotenství

Až 85% žen při prvním porodu utrpí nějaký typ poranění, přičemž toto poranění má mnohdy dlouhodobé následky, zvlášť pokud se jednalo o poranění třetího nebo čtvrtého stupně (nastává cca v 0,5-10%) anebo epiziotomii (jejíž rutinní používání není již dlouhou dobu doporučováno!) Rizikové faktory pro poranění jsou: abnormální polohy plodu, operační vag.porod, překotný porod, makrosomie plodu, obezita matky, nulipara, pokročilý věk matky  Poranění třetího a čtvrtého stupně je spojeno s rozestupem rány, močovou inkontinencí, dyspareunií, anální inkontinencí, fistulemi, prolapsem pánevních orgánů.  A ani nemusíme zmiňovat psychické trauma. Mnoho žen ze strachu z poranění žádá císařský řez (ačkoliv bolest přetrvávající více než jeden rok je častější u žen po SC než po vaginálním porodu - 22% vs 8%). (4) Masáž hráze zvyšuje relaxaci svalů a prokrvení hráze , napomáhá rozšíření tkání a zvýšení jejich elastičnosti, ženy se naučí uvolnit se při pocitu pálení či bolesti hráze, což je důležité při p

Intermitentní poslech ozev plodu

O intermitentním poslechu ozev toho bylo napsáno hodně, ale vzhledem k tomu, že se výsledky, které byly shledány, neodráží v české literatuře, praxi a doporučených postupech, je asi potřeba to stále opakovat. Docela bych polemizovala s Metodickým doporučením MZ ČR...využití porodních asistentek při vedení porodu ...centra porodní asistence (u fyziologického porodu/nízkorizikové ženy). Následující text se bude vztahovat na péči o nízkorizikovou ženu, u které riziko zůstává nízké po celý průběh porodu. Při výskytu komplikací, anomálií při intermitentní auskultaci nebo u jinak rizikové ženy je samozřejmé použití kontinuálního CTG.    Metodické pokyny nám říkají: „Součástí objektivního vyšetření (při příjmu na porodní sál) je ... vstupní CTG“ Není jisté, zda CTG při příjmu přináší výhody. NICE (1)  - Rutinní CTG při příjmu bylo spojeno s nárůstem SC a žádným zlepšením perinatálních výsledků, tyto důkazy ovšem nejsou dostatečně silné. FIGO (2) - CTG při příjmu zvyšuje pravděpodobnost

Jak klasifikovat císařské řezy a analyzovat jejich četnost - ROBSON

  Připomeňme, že dle WHO by podíl císařských řezů neměl nikde přesahovat 10-15% . V posledních desetiletích se jejich počet ovšem progresivně zvyšuje, ačkoliv všechny faktory, které se podílejí na tomto fenoménu, nejsou ještě zcela známé. Narůst císařských řezů (SC) je problémem veřejného zdraví a také zdrojem mnohých polemik ohledně rizik pro zdraví a výdajů spojených s tímto nárůstem. Pro porozumění faktorům, které určují tento fenomén a naplánování efektivních opatření pro snížení či zvýšení SC, kde je vhodné, je nezbytné mít nástroje schopné monitorovat a porovnávat podíl císařských řezů v daném zdravotnickém zařízení v průběhu času a mezi různými zdravotnickými zařízeními navzájem. Tradičně se monitoruje percentuální podíl SC na všech porodech na úrovni jednoho zařízení. Tímto způsobem získaná data jsou ovšem velmi variabilní a složité na interpretaci, poněvadž mezi zařízeními se liší úroveň péče (perinatologické centrum vs okresní porodnice), charakteristika rodiček( nízko