Přeskočit na hlavní obsah

Jak klasifikovat císařské řezy a analyzovat jejich četnost - ROBSON

 

Připomeňme, že dle WHO by podíl císařských řezů neměl nikde přesahovat 10-15%. V posledních desetiletích se jejich počet ovšem progresivně zvyšuje, ačkoliv všechny faktory, které se podílejí na tomto fenoménu, nejsou ještě zcela známé. Narůst císařských řezů (SC) je problémem veřejného zdraví a také zdrojem mnohých polemik ohledně rizik pro zdraví a výdajů spojených s tímto nárůstem.

Pro porozumění faktorům, které určují tento fenomén a naplánování efektivních opatření pro snížení či zvýšení SC, kde je vhodné, je nezbytné mít nástroje schopné monitorovat a porovnávat podíl císařských řezů v daném zdravotnickém zařízení v průběhu času a mezi různými zdravotnickými zařízeními navzájem. Tradičně se monitoruje percentuální podíl SC na všech porodech na úrovni jednoho zařízení. Tímto způsobem získaná data jsou ovšem velmi variabilní a složité na interpretaci, poněvadž mezi zařízeními se liší úroveň péče (perinatologické centrum vs okresní porodnice), charakteristika rodiček( nízko- vs vysoce rizikové), rozdíly ve standardech péče.

Je zapotřebí mít standardizovaný, přenositelný a důvěryhodný systém. K tomuto účelu se nejlépe hodí Robsonova klasifikace, která umožňuje identifikovat deset dobře definovaných skupin žen, klinicky relevantních pro zhodnocení rozdílů v důvodech přikročení k SC uvnitř těchto skupin. Mimo to je tato klasifikace vhodná pro všechny ženy a ne jen pro ty, které porodí císařským řezem.

Tato klasifikace je jednoduchá, reprodukovatelná a klinicky relevantní. Umožňuje srovnání a analýzu podílu SC uvnitř a mezi skupinami. Identifikuje a analyzuje skupiny žen, které přispívají největším a nejmenším podílem na celkovém procentu SC. Umožňuje porovnat péči u těchto skupin s ostatními zdravotnickými zařízeními, které mají lepší výsledky, a uzpůsobit klinickou praxi, stanovit strategie s cílem zlepšit péči a přikročení k SC.

Každá žena přijatá k porodu, může být zařazena výhradně do jedné z deseti skupin na základě těchto charakteristik:

Parita - nullipara / multipara (narození dítěte hmotnosti >500g nebo >22 týdnů, živé nebo mrtvé, s/bez malformací, předchozí potraty se nepočítají)

Předchozí SC - ano / ne (jiné typy děložních jizev (např. myomektomie) se nepovažují za SC)

Začátek porodu  - spontánní (sem náleží i ženy, které mají plánovaný SC a dostaví se do nemocnice s porodními bolestmi, i ženy, které byly přijaty s porodními bolestmi a později byl u nich použit oxytocin) či indukce (jakákoliv metoda včetně mechanické preindukce) / bez porodu = plánovaný SC

Počet plodů - jeden (i dvojčetná těhotenství u nichž došlo k úmrtí jednoho plodu před 22 týdny / >500g) / více plodů

Gestační věk - předčasný <37 týdnů / v termínu >37 týdnů

Poloha plodu - hlava / konec pánevní / příčná (poloha před rozhodnutím ohledně způsobu vedení porodu nebo před diagnózou porodu – ženy po obratu plodu zevními hmaty jsou považovány za polohu podélnou hlavičkou, mrtvý plod v příčné poloze po vnitřním obratu je považován za polohu koncem pánevním)

Skupiny

1 – nullipary s jedním plodem, v termínu, spontánní začátek porodu

2 – nullipary s jedním plodem, v termínu, a) indukce / b) plánovaný SC

3 - multipary bez předchozího SC, s jedním plodem, v termínu, spontánní začátek porodu

4 - multipary, bez předchozího SC, s jedním plodem, v termínu, a) indukce / b) plánovaný SC

5 - multipary s alespoň jedním SC (5.1 jeden předchozí SC, 5.2 dva a více SC), s jedním plodem, v termínu

6 - nullipary s jedním plodem v poloze koncem pánevním

7 - multipary s jedním plodem v poloze koncem pánevním včetně žen s předchozími SC

8 - vícečetné těhotenství včetně žen s předchozími SC

9 - jeden plod v poloze příčné nebo šikmé včetně žen s předchozími SC

10 - plod v poloze podélné hlavičkou, <37 týdnů včetně žen s předchozími SC

 

Audit and feedback using the Robson classification to reduce caesarean section rates: A systematic review - Scientific Figure on ResearchGate. Available from: https://www.researchgate.net/figure/Robson-classification-system-Reproduced-with-permission-from-World-Health-Organization_fig1_317553129 [accessed 20 Apr, 2021]

Ve skupině 1 by měl být podíl SC menší než 10%.


Ve skupině 2 je podíl SC konstantně okolo 20-30%. (Vyšší podíl v této skupině může znamenat častý neúspěch indukce – chybný výběr žen-kandidátek na indukci, metody indukce)

Ve skupině 3 by podíl neměl být více než 3%.

Ve skupině 4 je vzácně nad 15%. (Za předpokladu, že podskupina 4b je relativně málo početná, vyšší podíl v této skupině může znamenat častý neúspěch indukce – chybný výběr žen-kandidátek na indukci; také by mohl reflektovat touhu žen po SC „na přání“ po traumatickém zážitku minulého porodu)

Ve skupině 5 je považováno za normální 50-60% SC, pokud jsou dobré mateřské a novorozenecké výsledky. (Pokud je vyšší, mohlo by to znamenat vysoký podíl skupiny 5.2 anebo politice plánování císařských řezů pro všechny ženy s předchozí jizvou bez pokusu o vaginální porod).

Ve skupině 8 se podíl SC běžně pohybuje okolo 80%.

Ve skupině 10 je běžně podíl SC 30%. (Pokud je vyšší než 30%, může to znamenat hodně vysoce rizikových těhotenství – IUGR, preeklampsie, které vyžadují plánovaný SC).

Poměr mezi skupinami 6 a 7 by měl být 2:1 (Konce pánevní jsou častější u nullipar).

Kolik procent ze všech SC zaujímají skupiny 1, 2 a 5? Většinou tvoří 2/3 všech SC. Zároveň jsou bodem, kam upřít pozornost, pokud se zdravotnické zařízení snaží snížit podíl SC.

Kolik procent ze všech SC zaujímá skupina 5? Pokud je podíl vysoký, může to znamenat, že v minulých letech byl vysoký podíl SC ve skupinách 1 a 2, což stojí za další zkoumání.

..........

Zdroj:

Tento překlad nebyl vytvořen World Health Organization (WHO). WHO není zodpovědná za obsah a přesnost tohoto překladu. Originální anglická verze je jedinou závaznou a autentickou verzí.

Robson Classification: ImplementationManual. Geneva: World Health Organization; 2017. Licence: CC BY-NC-SA3.0 IGO

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Masáž hráze v těhotenství

Až 85% žen při prvním porodu utrpí nějaký typ poranění, přičemž toto poranění má mnohdy dlouhodobé následky, zvlášť pokud se jednalo o poranění třetího nebo čtvrtého stupně (nastává cca v 0,5-10%) anebo epiziotomii (jejíž rutinní používání není již dlouhou dobu doporučováno!) Rizikové faktory pro poranění jsou: abnormální polohy plodu, operační vag.porod, překotný porod, makrosomie plodu, obezita matky, nulipara, pokročilý věk matky  Poranění třetího a čtvrtého stupně je spojeno s rozestupem rány, močovou inkontinencí, dyspareunií, anální inkontinencí, fistulemi, prolapsem pánevních orgánů.  A ani nemusíme zmiňovat psychické trauma. Mnoho žen ze strachu z poranění žádá císařský řez (ačkoliv bolest přetrvávající více než jeden rok je častější u žen po SC než po vaginálním porodu - 22% vs 8%). (4) Masáž hráze zvyšuje relaxaci svalů a prokrvení hráze , napomáhá rozšíření tkání a zvýšení jejich elastičnosti, ženy se naučí uvolnit se při pocitu pálení či bolesti hráze, což je důležité při p

Intermitentní poslech ozev plodu

O intermitentním poslechu ozev toho bylo napsáno hodně, ale vzhledem k tomu, že se výsledky, které byly shledány, neodráží v české literatuře, praxi a doporučených postupech, je asi potřeba to stále opakovat. Docela bych polemizovala s Metodickým doporučením MZ ČR...využití porodních asistentek při vedení porodu ...centra porodní asistence (u fyziologického porodu/nízkorizikové ženy). Následující text se bude vztahovat na péči o nízkorizikovou ženu, u které riziko zůstává nízké po celý průběh porodu. Při výskytu komplikací, anomálií při intermitentní auskultaci nebo u jinak rizikové ženy je samozřejmé použití kontinuálního CTG.    Metodické pokyny nám říkají: „Součástí objektivního vyšetření (při příjmu na porodní sál) je ... vstupní CTG“ Není jisté, zda CTG při příjmu přináší výhody. NICE (1)  - Rutinní CTG při příjmu bylo spojeno s nárůstem SC a žádným zlepšením perinatálních výsledků, tyto důkazy ovšem nejsou dostatečně silné. FIGO (2) - CTG při příjmu zvyšuje pravděpodobnost

Indukce laktace – kojení bez porodu, adoptivní kojení

Inspirace na články mi velice často přichází ze sociálních sítí. Zahlédla jsem na instagramu fotku lesbického páru, kde obě ženy kojily a v popisku byl zmíněn Newman Goldfarb protokol, díky kterému je možné navodit laktaci i u ženy, která nikdy neporodila a nebyla těhotná. Musím se vytahat za uši, protože jsem nevěděla, že to je možné. Myslela jsem si, že se toho dá dosáhnout jen u žen, které už někdy kojily, což jak víme, je velice starý proces a všechny princátka měly kojné. Tento proces je vhodný pro adoptivní rodiče / rodiče, kteří se obrátí na náhradní matku, ženy v lesbickém páru, které se chtějí obě podílet na kojení a transgender rodiče. (Ano, byla popsána kazuistika, kdy se podařilo navodit laktaci u 30-leté transženy, která užívala hormonální terapii šest let (1)). U žen, které již kojily je proces většinou jednodušší, ale laktace se dá navodit i u žen, které nekojily. Chce to jen obrovské odhodlání a motivaci . Ale co může být lepší motivace než dát dítěti všechny prot